V Praze se bude na podzim volit v sedmi obvodech

Praha - Pražané budou v podzimních komunálních volbách pravděpodobně volit v sedmi obvodech. Rozhodla o tom regionální rada pražské ODS. Informaci potvrdil náměstek primátora Rudolf Blažek. V minulých komunálních volbách byl v Praze pouze jeden obvod, v roce 2002 pak pět. Pražská ODS také chce snížit počet zastupitelů ze 70 na 63. Opozice se změnou nesouhlasí. Návrh musí nyní schválit rada hlavního města a následně zastupitelé.

O navýšení obvodů se mezi pražskými občanskými demokraty debatovalo od minulého roku. Proti se od začátku stavěly opoziční strany. Obávají se, že vyšší počet obvodů je ve volbách znevýhodní. Někteří občanští demokraté se v minulosti v neoficiálních prohlášeních netajili tím, že jde o snahu eliminovat vliv malých stran.

Podle Blažka bude nový systém pro voliče pohodlnější. Na kandidátce za jejich volební obvod totiž budou mít méně uchazečů o zastupitelské křeslo, kandidátní listina proto bude přehlednější. „Kdyby kandidovalo 30 stran, na listině by bylo 2 000 jmen,“ poznamenal Blažek. Vedení ODS také doporučilo snížit počet zastupitelů o deset procent. Podle Blažka je nyní jejich množství příliš vysoké, omezení má mimo jiné ušetřit peníze.

Zákon, aby byla Praha jeden obvod, neuspěl

Lidovci nebo sociální demokraté prosazovali ve sněmovně zákon o hlavním městě, kterým by se Praha stala jedním obvodem. „Z hlediska přepočtu hlasů je to nejčistší varianta. Více obvodů zvyšuje hranici potřebnou pro vstup do zastupitelstva,“ řekl místopředseda pražské ČSSD a zastupitel Miroslav Poche. Vadí mu, že o počtu obvodů rozhoduje ODS a ne některý z orgánů města.

Změny počtu volebních obvodů a zastupitelů se nelíbí ani Straně zelených. I podle zastupitelky Petry Kolínské se tak zvyšuje hranice potřebná pro získání mandátu. „V minulých volbách stačilo pět procent, na podzim nemusí v některých obvodech stačit ani deset procent,“ je přesvědčena Kolínská. Dodala, že rozdělení na obvody oslabí i velké strany, protože sníží počet možných koaličních partnerů. Blažek připustil, že pro některé strany se může snížit šance uspět. Zdůraznil ale, že záleží na výsledku voleb, kolik hlasů voliči dají jednotlivým kandidátům.

Podle návrhu regionální rady pražské ODS by volební obvody společně tvořily:

  • Praha 1 a 6
  • Praha 5 a 13
  • Praha 4 a 12
  • Praha 11 a 15
  • Praha 10 a 14
  • Praha 2, 3 a 9
  • Praha 7 a 8
Vydáno pod