Policisté v Praze kontrolovali řidiče a chodce, řidič kamionu měl tři promile

Praha - V Praze se od pondělí konala dvoudenní dopravněbezpečnostní akce, při níž zkontrolovali policisté už přes 3 200 řidičů. Zjistili 973 přestupků, za které uložili 579 blokových pokut v celkové výši 430 tisíc korun. Akce se mimo jiné zaměřila i na chodce, z nichž si 14 vysloužilo pokutu pro porušení dopravních předpisů. Dnes se policisté zaměřili na kontrolu kamionů. Hlídali především zakázané předjíždění, nedodržování bezpečné vzdálenosti a porušování předepsané doby odpočinku. V akci byli i policisté na motorkách nebo vrtulník.

Nejčastějším dopravním přestupkem v metropoli je podle mluvčího pražských policistů Tomáše Hulana překročení povolené rychlosti: „Oznámili jsme také 394 řidičů do správního řízení.“ Při kontrolách odhalili policisté i 18 trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dnes se policisté při nové dopravněbezpečnostní akci zaměřili na kontrolu kamionů. „Věnovali nejvíce pozornosti dodržování předepsaných dob řízení, dob bezpečnostních přestávek a odpočinků,“ dodal Hulan. Všechny hříšníky policisté zastavit nestihli. Trestu ale neujdou. „Záběry z vrtulníku budou předány správním orgánům a na jejich základě budou řidiči bráni k zodpovědnosti,“ řekl ČT Hulan. 

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

V Praze se dnes přitom staly hned dvě nehody kamionů. Už brzy ráno havaroval v Karlovarské ulici kamion převážející několik tun železa. Řidič při kontrole nadýchal tři promile alkoholu. Druhá nehoda čtyř kamionů blokovala od půl druhé odpoledne do večerních hodin pravý jízdní pruh Jižní spojky ve směru na Barrandovský most. „Nejpravděpodobnější příčinou je nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly,“ doplnil mluvčí. Při nehodě byl zraněn jeden z řidičů.