Klaus se v Lánech rozloučil s úřednickou vládou

Praha - Prezidentský pár dnes hostil na zámku v Lánech premiéra Jana Fischera se svými ministry. Společná slavnostní večeře byla zároveň posledním setkáním prezidenta s úřednickou vládou. Podle hradního protokolu se sice Klaus může ještě individuálně setkat s některým z ministrů, společné setkání celé vlády ale bylo poslední. Ministryně a ministři byli na večeři pozváni i se svými partnery. Po večeři byl pro všechny zúčastněné připraven krátký koncet v areálu zámku.

Před týdnem už prezident se svou manželkou Livií hostil v Lánech odcházející vedení Poslanecké sněmovny. Večeře byla podle účastníků bilančním a společenským setkáním.

Podle ministra vnitra Martina Peciny bylo dnešní setkání v Lánech především společenské. „Nebylo tam nic, co by mohlo být zajímavé pro tisk,“ prohlásil ministr. Klaus podle něj mimo jiné poukázal na to, že končící úřednická vláda nakonec ve funkcích vydržela daleko déle, než si všichni při jejím nástupu mysleli.

Ministr obrany a vicepremiér Martin Barták uvedl, že prezident Klaus poděkoval členům vlády za vynikající spolupráci. Stejným způsobem se prý jménem kabinetu vyjádřil i premiér Fischer. Jeho kabinet přitom bude fungovat už jen do jmenování nové vlády, prvním krokem k jeho demisi bude ustavující schůze nové sněmovny 22. června.

Čím prezident odcházející kabinet pohostil?

Předkrm: zvěřinové paštiky

Polévka: domácí vývar s játrovými knedlíčky a nudličkami

Hlavní chod: kančí pečeně s knedlíkem a červeným i bílým zelím

Zákusek: hraběnčiny řezy

Pití: bílý sauvignon a červená frankovka (pozdní sběr z roku 2009)

Václav Klaus a Jan Fischer
Zdroj: ČT24