Děčínskem se prohnala blesková povodeň

Lochovice/Srbská Kamenice - Silná bouřka a přívalový déšť včera v podvečerních hodinách zvedly hladinu několika středočeských a ústeckých řek. Obce na Děčínsku ležící podél rozvodněných toků se potýkaly s bleskovými povodněmi. Během noci hasiči odstraňovali následky rozvodněné Litavky protékající Lochovicemi, zaplaveno bylo také místní nádraží a okolní železnice. V Srbské Kamenici musel být evakuován dětský tábor, který zatopila voda. Nejvážnější situace byla v Jánské a Kunraticích, kde voda zaplavila domy a poničila silnice i mosty. V celém kraji hasiči vyjížděli kvůli desítkám popadaných stromů. Jak velké škody voda způsobila, není zatím jasné. Půjde ale zřejmě o desítky milionů. Meteorologové navíc varují, že se přívalové deště mohou v dalších dnech opakovat.

Srbskou Kamenicí na Děčínsku se podle vodohospodářů prohnala víc než stoletá voda. Z kempu vyhnala dvě desítky školáků z Královéhradecka. Děti se před stoupající řekou schovaly na nedaleký kopec, odkud je následně vysvobodili hasiči. Noc přečkaly v blízké restauraci, nyní už jsou na cestě domů. V Srbské Kamenici je také problém s dodávkami pitné vody. Kraj proto zařídil cisterny a poslal do vesnice i balenou vodu. Ve Všemilech potok podemlel silnici, automobily místo objíždějí po parkovišti hostince. V Jetřichovicích zase voda z potoka vyplavila koupaliště a kemp, v němž uvízlo několik turistů. Nemůžou projet rozvodněnou říčkou. Lidé přečkali noc v objektu nedaleké školy v přírodě. Výjezd z areálu navíc komplikují naplaveniny.

„Zavřel jsem dveře, snažili jsme se utěsnit, co se dalo, aby to nešlo plným proudem dovnitř, a pak už jsme jenom koukali a čekali, až to opadne,“ popisoval zkušenosti s velkou vodou Karel Fandovský z obce Jánská ležící nedaleko Bílého potoka. Zřejmě největší komplikace způsobila lokální vlna Bílého potoka v Kunraticích. Obec totiž téměř odřízla od zbytku světa, podemleté příjezdové cesty jsou otevřené pouze pro místní a hasiče. Voda zde poškodila i mosty. Zatopeno je až 35 domů, mezi nimi i roubená stavení. „Tady to vyplavilo jenom baráky, ale dole je nějaká chata strhnutá, karavany tady plavaly,“ řekl místní obyvatel Jan Nováček.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Rozvodněná řeka včera způsobila problémy i v dalších obcích na Děčínsku. Kvůli silnému dešti hasiči vyjížděli ještě do Chřibské, Hřenska, České Kamenice či Filipova. V Hřensku podle starosty Josefa Černého vlna pravděpodobně rozbije i soutěsky, plavba po nich lodičkou přitom patří k největším turistickým atrakcím. Přívalový déšť v obcích zaplavil ulice a přízemí některých domů. Profesionálové i dobrovolníci ze sklepů stále odčerpávají vodu.

Kraj už do zaplavených obcí poslal humanitární pomoc

Hejtmanství Ústeckého kraje už chystá lidem pomoc ze svých havarijních fondů. Ze skladu humanitární pomoci kraje už do zaplavených obcí putují čisticí prostředky, rukavice, lopaty, kolečka a pytle na odklízení, k zapůjčení jsou připravené i vysoušeče. „Ústecký kraj je samozřejmě také připravený podpořit postižené finančními dary z Fondu pro mimořádné události Ústeckého kraje. Formu a výši pomoci projednáme v nejbližší době v orgánech kraje,“ uvedl náměstek hejtmanky Arno Fišera.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24