Liška: Školné není priorita, nejdříve je třeba řešit kvalitu školství

Praha – Ondřej Liška nepovažuje debatu nad školném za hlavní bod jednání o zlepšení stavu vysokých škol. Nejdříve je třeba zlepšit kvalitu, financování a systém akreditací. Odstupující předseda Strany zelených a bývalý ministr školství mluvil dále o svých plánech, cílech a budoucnosti strany. Rád by dostal SZ do komunální politiky a za čtyři roky opět do Sněmovny. Za alarmující považuje snahy některých stran zrušit ministerstvo životního prostředí.

Liška zůstává předsedou Strany zelených až do podzimního sjezdu, kde hodlá rezignovat. V současné době se rozmýšlí, zda bude poté znovu kandidovat či zda z vedení strany odejde úplně. Včerejší zprávu o jeho registraci na Úřadu práce, která proběhla mediálním éterem, potvrdil, ale zároveň doplnil, že už není aktuální, protože hned den poté se začal participovat na přípravě jednoho projektu a je tedy plnohodnotně zaměstnán. Konkrétní ke své práci být nechtěl, protože nejmenovaný projekt je prý v počátcích a vhodný čas k prezentaci teprve přijde. Epizoda na pracovním úřadě se tedy týkala jen vyřízení základních formalit.

SZ v roce 2014 opět do Sněmovny

Interview s Ondřejem Liškou (zdroj: ČT24)

Dosluhující předseda strany by se v budoucnu rád dál věnoval politice a veřejnému životu. Jako další cíl vidí blížící se komunální volby v Praze, do kterých by mohl jít jako lídr kandidátky a poprat se tak o post primátora. Strana se však musí do podzimního sjezdu konsolidovat a upevnit své základy tak, aby mohla silněji vstoupit do zastupitelstev a v roce 2014 opět zamířit k branám Sněmovny. Po letošních neúspěšných volbách se prý do strany začalo paradoxně hlásit více uchazečů, což Liška přisuzuje výzvě, jenž bezprostředně po volbách pronesl. Úspěchem v komunálkách by byl zisk šesti mandátů, tedy stejně jako před čtyřmi lety. Liška se však obává, že to bude výrazně těžší, pokud se ODS povede změnit volební systém. Občanští demokraté se prý budou snažit rozdělit Prahu na sedm částí, kde by často pro zisk mandátu nestačilo ani deset procent. Podle něj je to nedemokratické jednání a jeho strana se na to snaží upozornit. „Typická léčka a zákeřnost, kterou používají ti, co se bojí,“ uzavřel Liška toto téma.

Bývalý ministr školství bere prohrané volby jako ponaučení. Strana si prý nasadila laťku příliš vysoko, když počítala se ziskem alespoň tří procent. Výsledek byl tedy velkým zklamáním, ovšem straně prý finanční problémy nepřinesl. Zelení začali během kampaně využívat nový druh fundraisingu – individuální příspěvky na podporu jednotlivých aktivit. Jak několikrát Liška podotkl, strana nemá v současné době žádné dluhy a může se pochlubit zcela transparentním financováním.

Ondřej Liška současný proces tvorby nové vlády sleduje a jako končící poslanec i jako bývalý ministr je občas v kontaktu s některým politiky rodící se koalice. Sleduje politické obsazení a čas od času si troufne se k něčemu vyjádřit. V žádném případě ale nemá zájem pro někoho z vlády pracovat. Chce zůstat u své strany a nemá zájem někomu radit či dokonce lobovat. Osobně je velice zvědav, nakolik se Věcem veřejným podaří plnit jejich sliby a zda nebude mít jejich supernova stejný osud jako podobné strany v minulosti.

Školné je na desátém patnáctém místě

Jako bývalý ministr školství považuje za chybu, aby debata o školství začínala školným. V první řadě by se mělo mluvit s členy akademické půdy; školné je v seznamu priorit až tak na desátém patnáctém místě. Je důležitější řešit kvalitu školství, systém akreditací a financování a dále jaká je obecně společenská poptávka po VŠ. Studium už nyní není levné a je zbytečné studenty více zatěžovat. Přednostně by se mělo řešit, jak zpřísnit podmínky magisterských a doktorandských programů. Školství jako celek je u nás hrubě podfinancováno. Věci veřejné na něj chtěly získat peníze z ministerstva obrany. To Liška jako ideální řešení nevidí. Osobně by prý ubral spíše z ministerstva dopravy, kde je třeba určit, jaké plánované velké stavby jsou důležité a jaké už prioritu ztratily. Těch druhých je už nyní asi třicet - a právě peníze z nich by věnoval na školství.

ODS a VV měli v programech zrušení ministerstva pro životní prostředí. To je dle předsedy SZ obrovská chyba. Pokud totiž ve vládě nebude člověk, co bude mít v kompetenci životní prostředí a zdraví lidí, tak to bude špatné. Průmyslová či zemědělská loby tím získá převahu a tyto potřeby pak nebudou brány vážně. Liška se stejně tak bojí, že do tohoto resortu vstoupí někdo, kdo si z toho udělá pouhou politickou portfej. Pak bude třeba, aby to řešily nevládní organizace, společnost a právě Strana zelených.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1349/134852.jpg
  • Předseda Strany zelených Ondřej Liška autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1284/128338.jpg
  • Program Strany zelených autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1635/163433.jpg