Spor magistrát vs. Incheba bude řešit kontrolní výbor

Praha - Kontrolní výbor Magistrátu hlavního města Prahy se mimořádně schází, aby projednal další postup ohledně společnosti Incheba. Úředníci mají jednat o tom, zda firma, která si pronajímá pražské Výstaviště, odejde z areálu nebo zůstane. Pře s Inchebou začala po požáru Průmyslového paláce. Metropole se původně snažila o dodatek smlouvy, který by zajistil dostavbu levého křídla. Praha se nakonec rozhodla, že zahájí přípravu rekonstrukce sama. Součástí sporu s Inchebou je i rozpor o tom, kdo má nárok na pojistku 182 milionů korun po požáru.

Magistrát hrozí Inchebě výpovědí z areálu pražského Výstaviště kvůli nedodržení smlouvy, podle které měla firma do areálu investovat už 100 milionů korun, a další částky mají následovat v nejbližších letech. Incheba tvrdí, že požadované peníze má. „Co se týká těch investicí, tam jsme na vázaný účet dali tři sta milionů, které máme proinvestovat, abychom ukázali, že ty peníze máme,“ řekl mluvčí Incheby Radovan Ježovič.

Podle magistrátu jsou možné tři varianty - dobrovolný odchod Incheby, vypovězení smlouvy, nebo dohoda se společností o přísnějších podmínkách, na základě které by v areálu zůstala. „Bude záležet na posouzení jak právníků. Zároveň jsme najali analytiky, kteří mají spočítat tu výhodnost pro město. Já jsem připraven podporovat variantu, která bude znamenat, že získáme co nejrychleji finanční plnění z pojistky,“ dodal náměstek primátora Milan Richter.

Kontrolní výbor projedná spor Prahy s Inchebou (zdroj: ČT24)

Incheba odcházet nechce a dohodu podmiňuje splněním bodů smlouvy ze strany magistrátu: Chce zlepšení dopravy a víc parkovacích míst v okolí. Jenže vedení metropole spíš než v dohodu doufá, že se podaří společnost přesvědčit, aby se výstaviště dobrovolně vzdala a do konce roku předala městu areál zpátky. Pokud se rada s Inchebou nedohodne, je připravená 15. června hlasovat o okamžitém odstoupení od smlouvy.

Torzo Průmyslového paláce na pražském Výstavišti, které ve čtvrtek srovnal se zemí mohutný požár.
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod