ODS, TOP 09 a VV se dohodly na přímé volbě prezidenta

Praha - Vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) se dohodli na tom, že začnou pracovat na návrhu zákona o přímé volbě prezidenta. Oznámili to na tiskové konferenci po schůzce, na níž se sešli nezvykle již v šest hodin ráno. Lídr ODS Petr Nečas oznámil, že strany chtějí také zavést klouzavý mandát pro poslance, kteří jsou zároveň ministry. Takového člena vlády by po dobu výkonu jeho ministerské funkce ve sněmovně vystřídal náhradník. Do debaty o důchodové reformě chtějí ODS, TOP 09 a VV, vyjednávající o vládní koalici, zapojit také sociální demokraty.

„Všechny tři strany začnou pracovat na legislativním návrhu, který by měl umožnit přímou volbu prezidenta,“ řekl Nečas, třebaže uznal, že on osobně dává přednost současnému způsobu volby oběma parlamentními komorami. Přesto prý ale vždy hlásal svou připravenost akceptovat přímou volbu, pokud vznikne přijatelný kompromis.

Petr Nečas o tvorbě důchodové reformy:

„Naším zájmem bude vytvoření formátu jednání o této zásadní věci, která ovlivní budoucnost České republiky na desítky let, i s ČSSD.“

Lídři stran se ale hned potom neshodli na tom, zda by se měly v případě přímé volby měnit prezidentovy pravomoci, nebo ne. Nečas uvedl, že by se posilovat neměly. Naopak předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg hovořil o revizi ústavy a diskusi o změnách v rozdělení kompetencí mezi prezidentem, sněmovnou a Senátem. Podle šéfa VV Radka Johna je třeba prosadit přímou volbu velmi brzy.

Klouzavý mandát pro členy vlády

„Dalším závěrem, na kterém jsme se shodli, je vytvoření systému, který umožní výkon takzvaného klouzavého mandátu. Člen vlády, který je zároveň poslancem, by po dobu výkonu mandátu člena vlády nevykonával poslanecký mandát a na jeho místo by nastoupil náhradník. V případě, že by přestal být členem vlády, vrátil by se na svůj poslanecký mandát,“ přiblížil další bod jednání Nečas.

Protikorupční soudy dostanou zelenou

Vyjednávači rodící se vládní koalice se dnes také shodli na zřízení protikorupčních státních zastupitelství a zvláštních soudů nebo soudních senátů, které by úplatkářství trestaly. Strany se zároveň shodly na zavedení elektronických voleb. Po internetu by občané mohli vybírat své zástupce poprvé v senátních volbách v roce 2012. Po tomto „testu“ by se mohla volba po internetu zavést i ve volbách do sněmovny.

V otázkách justice a protikorupčních opatření podle Marka Bendy (ODS) zatím nejsou žádné nepřekonatelné rozpory. Vyjednávači se podle něj již shodli i na tom, jak se vypořádat s požadavky Věcí veřejných na zavedení protikorupčních testů. Přesnou úpravu zatím zveřejnit nechtěl s tím, že teprve příští týden bude expertní tým dávat dohromady konkrétní formulace. Platí podle něj ale to, že Věci veřejné budou respektovat princip, podle nějž stát nesmí sám provokovat trestnou činnost. ODS a TOP 09 jsou prý zase připraveny protikorupční testy v limitech povolených ústavou zavést.

"Oceňuji… obrat názoru ODS a TOP 09 na zavedení speciálních
protikorupčních senátů soudů, neboť právě Topolánkova vláda hlasy
současných představitelů ODS a TOP 09 zavedení tohoto institutu odmítla
usnesením vlády jako finančně náročný a neefektivní," reagoval na závěry
pracovní skupiny ODS, TOP 09 a VV místopředseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Korupce
Zdroj: ČT24/Martin Šesták