Nadace BESIP hodnotí bezpečnost dětí při nehodách i roli médií

Brno – O způsobech, jak zvýšit bezpečnost na silnicích, o tom, jak před nehodami uchránit především děti, nebo o vlivu zpravodajských médií na bezpečnost v dopravě hovoří dopravní odborníci na konferenci pořadané Nadací BESIP. Ochrana dětí je podle nadace velmi důležitá, loni jich totiž bylo přes čtyři tisíce účastno dopravních nehod, čtrnáct z nich poté zahynulo.

Celkové letošní statistiky jsou oproti loňsku zatím příznivé. „Policie šetřila víc než 29 tisíc nehod, při nichž 217 lidí přišlo o život a 8 200 bylo zraněno,“ shrnul statistiku za prvních pět měsíců Josef Tesařík z policejního prezidia. Počet mrtvých se oproti roku 2009 snížil skoro o třetinu. Stále to ale nestačí, v zemích jako Německo, Velká Británie nebo Nizozemsko je počet mrtvých po přepočtu na milion obyvatel dlouhodobě ještě nižší. „Z předběžného porovnání za rok 2009 vyplývá, že patříme mezi čtyři nejhorší státy OECD,“ upozornil Tesařík.

Jak zvýšit bezpečnost, se lidé dozvídají přímo v obcích

Právě proto, aby se české silnice svou bezpečností přiblížily západní Evropě a především se snížil počet mrtvých dětí, zahájila Nadace BESIP informační kampaň zaměřenou především na rodiče. Probíhá přímo v obcích, lidé si mohou vše hned vyzkoušet. „Ukazujeme, jak se mají rodiče a děti správně poutat, jak se mají správně pohybovat jako cyklisté – jak mají zvýšit viditelnost. Také ukazujeme poskytování první pomoci,“ shrnul vedoucí promotýmu Nadace BESIP Robert Šťastný. „Dobře připoutané dítě má při nehodě sedmkrát větší šanci na přežití než dítě nepřipoutané,“ doplnila ředitelka nadace Ludmila Cikánková. Zároveň BESIP rodičům připomíná mj. povinnost nasadit dětem přilbu před jízdou na kole.

Podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila je podobná osvěta důležitá, je ovšem potřeba soustředit se nejenom na děti. „Pokud chceme zvyšovat bezpečnost silničního provozu, bez výchovy to nejde. Je nutná už od malého věku přes celou délku života včetně důchodu,“ podotkl.

Média pomáhají s prevencí, občas ale řidiče zmatou

Významnou preventivní roli mají i zpravodajská média, upozornil Tržil. „Příkladem může být mediální prezentace Velikonoc, kdy došlo pouze k několika vážným dopravním nehodám. Velikonoce se staly nejlepšími za posledních 40 let,“ uvedl ředitel dopravní policie. Zároveň však mohou média podle Tržila bezpečnost i snížit, například když zmatečně informují o nové legislativě. Někteří řidiči například ze zpravodajství nabyli dojmu, že mohou po dálnici jezdit až 160kilometrovou rychlostí.