Po hromadné rvačce v Rumburce skončil jeden člověk v nemocnici

Rumburk (Děčínsko) - Dnes nad ránem se v Rumburce strhla hromadná rvačka, do níž se zapojilo 24 lidí. Policejní mluvčí Jaromíra Střelcová uvedla, že jeden napadený skončil v nemocnici se zlomeninami. Dvacetičlenná skupina podle policie napadla jinou šestičlennou skupinu. Čtyři napadení se dali na útěk a schovali se v jednom z domů, útočníci ale vyrazili dveře. Incident se stal okolo 5:00. Starosta města Jaroslav Sykáček řekl, že podle svědků tvořili větší skupinu Romové, kteří napadli příslušníky majority. ČT se podařilo získat vyjádření pouze napadených.

Na místě zasahovala jako první městská police, která část zúčastněných zastihla a zadržela, poté ale případ předala státní policii. Zaměstnanci městské policie se k incidentu nechtějí vyjadřovat a odkazují právě na státní policisty. „Na ten případ je zřejmě uvalené informační embargo. Ale co mám informaci od městské policie a od majitele objektu, tak se jednalo o 14 až 20 lidí romské národnosti, kteří měli napadnout čtyři až šest příslušníků majority,“ řekl Sykáček. 

Napadený Michal Němeček:

„Začali nás mlátit teleskopickými obušky, vyhrožovali nám, nadávali nám do bílých sviní.“ Němeček odmítá, že by útočníky provokovali. „V šesti proti 18 lidem, to bychom byli sami proti sobě.“

Když se prý byl na místě podívat, našel zcela rozmlácené dveře a za nimi několik načmáraných vulgárních nápisů či piktogramů. Městská policie údajně našla na místě i jeden teleskopický obušek. „Podle všech indicií to nebylo tak, že by došlo k nějakému ústnímu konfliktu a potyčce. Spíš to mohlo být úmyslné a skoro plánované,“ dodal.

Ve Šluknovském výběžku se v poslední době stupňuje pnutí mezi starousedlíky a sociálně slabými, které tam údajně sestěhovávají realitní společnosti. Zda mohla mít rvačka rasový podtext, ale Střelcová odmítla komentovat. „Ještě je brzy něco takového říkat, vyšetřování probíhá,“ řekla.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)