Kovářová přerušila výkon trestu mužům, kteří ukradli desítky milionů

Praha - Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová přerušila výkon trestu Rudolfu Tesárkovi a Josefu Blažkovi, které poslal vrchní soud na deset let do vězení za krádež čtyřiasedmdesáti milionů korun z vozu bezpečnostní agentury. Ministryně podala zároveň ve prospěch odsouzených stížnost k nejvyššímu soudu pro porušení zákona. Ten přitom jejich odvolání v únoru zamítl.

Ministryně Kovářová využila svého práva - nejvyššímu soudu si na podnět obhájců stěžuje, že soudy nižších stupňů v posouzení krádeže peněz porušily zákon. „A to proto, že dokazování bylo nedostatečné a neúplné,“ řekla Jitka Zinke, mluvčí ministerstva spravedlnosti. Podle státního zástupce Pavla Hochmana by měl ale rozhodnout o přerušení výkonu trestu soud, byla-li stížnost podána z těchto důvodů.

Vůz agentury Fenix vyjel se 74 miliony korun z pobočky České národní banky v Hradci Králové do České spořitelny v Liberci. U čerpací stanice v Hořicích řidič Milan Horych na 6,5 minuty zastavil a s kolegou odešel. Vůz úmyslně nezamkl. V tu chvíli peníze podle domluvy ukradli Tesárek a Blažek, uvedly soudy. „Nacvičovali spáchání této trestné činnosti,“ podotkl Hochman.

Reportáž Vlastimila Weinera a Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Podle obhájkyně nebyla vina jejích klientů prokázána jednoznačně

Obhájkyně Rudolfa Tesárka a Josefa Blažka Hana Riedlová navrhovala, aby oba její klienti byli zproštěni obžaloby. Důkazy podle ní nebyly provedeny v takovém rozsahu a takovým způsobem, aby prokázaly jednoznačně vinu jejích klientů.

Řidič dodávky Horych zapíral, pak se ale ve vazbě mezi čtyřma očima přiznal vyšetřovateli. „Bez výpovědi pana Horycha a bez jeho přiznání by bylo vyšetřování velmi komplikované a není dnes zcela jasné, zda by se podařilo dopadnout spolupachatele,“ míní kriminalista Milan Jušta. Policisté našli jen zlomek uloupené částky, několik set tisíc. Řidič dodávky Horych pětiletý trest přijal a zůstává ve vězení.