Exdůstojníci generálního štábu obžalováni kvůli černým fondům

Praha - Kvůli aféře s černými fondy na generálním štábu armády, z nichž si někteří vysocí důstojníci údajně nechali platit dovolené a různé dárky, byli obžalováni tři bývalí důstojníci štábu - Ivo Zbořil, Petr Šmída a Ladislav Košner. Důstojníci kriminalistům tvrdili, že byli přesvědčeni o tom, že je vše legální a placeno z oficiálních fondů. Soud s nimi by měl začít za tři měsíce. Uvedla to dnes televize Nova.

„Tři muži jsou všichni obžalováni z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, jeden navíc z trestného činu podvodu,“ řekla Nově mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková. Podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka se kauza vztahuje na roky 2002 až 2007 a škoda činí zhruba sedm milionů korun.

Nova připomněla, že z černého fondu měly být hrazeny například pobyty některých důstojníků u moře, ale třeba i nákup lyžařské výbavy, rotopedu, zahradního malotraktoru, horského kola či vyšívaných slipů. Podle obžaloby bývalý plukovník Šmída, který byl degradován do hodnosti vojína a propuštěn z armády, jako správce konta údajně objednával fiktivní zboží, třeba náplně do tiskáren, ale „naoko“ zaplacené peníze prý přesouval na černé konto.

Zbořil rezignoval v roce 2007 na funkci náčelníka Vojenské kanceláře

Plukovník Košner, který byl do vynesení pravomocného rozsudku postaven mimo službu, při kontrole černý fond údajně kryl. Při kontrole podle Novy selhal i generál Zbořil, který kvůli podezření ze zpronevěry rezignoval v říjnu 2007 na funkci náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky. V roce 2006, kdy působil v armádě, si údajně neoprávněně nechal vyplatit odměnu, fotoaparát za zhruba 8 000 korun, který obratem věnoval svému šoférovi. Košner se k události odmítl pro Novu vyjádřit, Zbořila a Šmídu televize nezastihla.

Vydáno pod