Rodičům předčasně narozených dětí chybí informace, kde hledat pomoc

Praha - Dětí, které se narodí předčasně, přibývá. Roste tedy i počet rodin, které potřebují odbornou pomoc. Navzdory špičkové neonatologické péči bojují stovky těchto dětí s různými typy postižení. Například v Moravskoslezském kraji fungují více než dvě desítky zařízení pro ranou i navazující péči, největším problémem je ale dostat potřebné informace k rodičům. Chystané škrty ve státním rozpočtu navíc vyvolávají obavy, zda neziskovky v příštím roce nepřijdou o dotace.

Natálka vážila 790 gramů, Karolinka 940. Dvojčátkům chybělo více než čtvrt roku vývoje – přišla na svět ve 27. týdnu, jen minutu po sobě - jedna z nich ale měla od počátku větší smůlu. „Natálka měla právě to krvácení do mozku, Karolinka ho neměla, ale zase nás uklidnili tím, že to je stabilizované,“ vzpomíná otec děvčátek Petr Oźog. Rodiče pak putovali s dětmi po odborných lékařích a pomoc našli i díky náhodnému kontaktu na centrum Salome.

U Natálky se potvrdila dětská mozková obrna. Nejprve probíhala péče přímo v rodině, pak ve specializované školce. „Rodinu znám vlastně od doby, kdy bylo děvčátkům šest měsíců. S dětmi bylo třeba rehabilitovat velmi intenzivně, ale první návštěvy byly hlavně o podpoře maminky,“ říká speciální pedagožka ze zařízení Salome Jaroslava Krömerová. Právě tady, v zařízení Salome, pečují ročně přibližně o desítku rodin, kde se dítě narodilo hodně předčasně a má různá postižení. Funguje tady fyzioterapeut, psycholog, neurolog i logoped.

Podobných zařízení jsou na severu Moravy více než dvě desítky – pro různé typy postižení. „Největším problémem je, že rodiny o těchto službách nevědí, nebo je kontaktují až příliš pozdě,“ tvrdí vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu Daniel Rychlík. „Samozřejmě se hodně zaměřujeme na motivaci rodin i dětí k tomu, aby to takzvaně nezabalili a nevzdali, a aby se sociálně neizolovali,“ zdůrazňuje Jaroslava Krömerová.

Moravskoslezský kraj v této sféře rozdělí asi 27 milionů od státu. Letos je dostali, bojí se ale chystaných škrtů v rozpočtu. „On je to skutečně vysoký adrenalin. My podporujeme to, aby děti zůstaly v přirozeném prostředí a nekončily v ústavní péči,“ říká Jaroslava Krömerová. A kraj ujišťuje, že udělá všechno pro to, aby na tyto sociální služby peníze byly.

  • Předčasně narozená Karolinka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1722/172103.jpg
  • Natálka v centru Salome autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1722/172104.jpg
  • Natálka v centru Salome autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1722/172105.jpg
Vydáno pod