Koaliční projekt počítá s Akademií věd, řeší i sport a daně

Praha – Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se dnes shodli na tom, že nechtějí rušit Akademii věd a budou ji dále podporovat. Strany rodící se vládní koalice ale zároveň chtějí Akademii více propojit s výzkumem na univerzitách. Expertní skupina pro školství, vědu a kulturu se dnes zabývala také financováním sportu. V této otázce ale straničtí experti společnou řeč nenašli. Jednali také o tom, že v případně zrušení ministerstva pro místní rozvoj by oblast cestovního ruchu mohla přejít na ministerstvo kultury.

Věci veřejné požadují, aby do sportu zamířily dvě miliardy korun, které by stát získal z šestnáctimiliardového balíku ze zdanění hazardu. Vyjednavač ODS Jiří Pospíšil myšlenku využití daní z hazardu pro financování sportu ocenil. Návrh ale podle něj musí posoudit daňoví experti, kteří mohou vyhodnotit konkrétní daňové úpravy. Změny v daňovém systému proto ještě projednají špičky všech tří stran v úterý.

VV rovněž navrhují daňovou asignaci, tedy možnost občanů u malé části svých daní rozhodnout, do jaké oblasti peníze poputují, zda třeba na kulturu nebo na ochranu životního prostředí. Finance by však zůstaly v kraji, kde daný člověk žije, jednalo by se třeba jen o půl procenta z jeho daní. Ke shodě mezi vyjednavači ale nedošlo.

Shoda podle Dobeše i Pospíšila panovala v otázkách vědy a výzkumu. Všechny tři strany se staví za podporu Akademie věd a základního výzkumu. O tom, jak by chtěli Akademii pomoci, nebo zda by pro ni našli peníze navíc, se prý ale zatím nebavili. „Vnímáme význam Akademie věd a budeme se dále bavit o propojení Akademie věd a vědeckých výzkumných univerzit,“ řekl Pospíšil. Neznamená to podle něj zrušení Akademie, ale lepší spolupráci mezi ní a univerzitami tak, aby se jejich činnost nepřekrývala.

Podporovat výzkum chtějí možní koaliční partneři také na vysokých školách, které by měly peníze více čerpat od firem a z evropských fondů. Podle Pospíšila by stát mohl firmy, které dávají peníze do aplikovaného výzkumu a spolupracují s univerzitami, daňově zvýhodnit. Shoda podle něj panovala i v tom, že by si vláda měla vyžádat od prestižní mezinárodní agentury posudek kvality výzkumu v České republice. Stát by pak měl podporu zacílit do oborů, kde ČR dosahuje špičkové úrovně.