Kovářová vypsala těsně po volbách tendry za 266 milionů

Praha - Ministerstvo spravedlnosti vypsalo několik dnů po sněmovních volbách dvě výběrová řízení za celkem 266 milionů korun. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN) a Lidové noviny (LN). Vítěz má být vybrán v červenci. Je tedy pravděpodobné, že v té době bude úřad ještě řídit současná ministryně Daniela Kovářová.

Ministr financí Eduard Janota přitom už v úterý kolegy varoval, aby před odchodem nové tendry nevypisovali. K tomu, aby se zdrželi zásadních a nevratných rozhodnutí ve svých resortech, ministry hned po volbách vyzval i premiér Jan Fischer.

Podle ministerstva je načasování náhodné

Podle HN vypsalo ministerstvo výběrová řízení 4. června. V tendru za 146 milionů hledá správce justičního paláce v Praze Na Míčánkách, v dalším za 120 milionů zase firmu na vymáhání pohledávek v justici. Podle mluvčí ministerstva Jitky Zinke je načasování po volbách zcela náhodné. „Na přípravě obou výběrových řízení pracovali experti několik měsíců,“ uvedla.

Jinou zakázku ministerstva na provozování elektronického systému domácího vězení nedávno zastavil antimonopolní úřad. Úředníci ve správním řízení chtějí prověřit, jestli ministerstvo postupovalo při vypisování dvoumiliardové zakázky v souladu se zákonem. Těsně před volbami navíc začalo ministerstvo hledat dodavatele nových aut za 91 milionů korun, uvedly HN.

Kovářová není jediným ministrem, který těsně před svým odchodem z úřadu utrácí státní miliony. Například ministr zemědělství Jakub Šebesta vypsal týden před parlamentními volbami výběrové řízení na informační systémy za celkem 270 milionů korun. Vítěz má být vybrán v polovině července.

Na poslední chvíli se třeba uzavřela smlouva na pandury

Spěšné uzavírání smluv na závěr působení v čele ministerstev není znakem pouze této končící vlády. Mezi obdobné případy v minulosti patřil například podpis Petra Lachnita, kterým v den demise za ministerstvo pro místní rozvoj prodloužil pronájmy státních budov. Stát na nich podle následných auditů tratil desítky milionů, uvedl nedávno server aktuálně.cz. Karel Kühnl coby ministr obrany na odchodu těsně po minulých volbách podepsal později kritizovaný kontrakt na dodávku dvou set transportérů Pandur.

Transportér Pandur
Zdroj: ČT24