Lidé dali poslední sbohem agentu-chodci Rambouskovi

Praha - Ve strašnickém krematoriu v Praze se od deseti hodin mohli lidé naposledy rozloučit s americkým spisovatelem českého původu Otou Rambouskem. Bojovník proti komunismu i nacistické totalitě zemřel 3. června, bylo mu 87 let. Už ve svých dvaceti dvou letech se účastnil bojů o Český rozhlas při Pražském povstání. Po roce 1948 odešel do exilu a do Československa se vracel jako agent se zpravodajskými úkoly. Po zatčení StB strávil 15 let ve vězení a v srpnu 1968 emigroval podruhé. Od bývalého prezidenta Václava Havla převzal v roce 1999 medaili Za zásluhy.

Rambousek se proslavil především knihou Jenom ne strach, která vypráví příběh bratrů Mašínů a stala se bestsellerem. Padesátitisícový náklad byl rozebrán v několika dnech. Jeho další knihy už takového úspěchu nedosáhly.

Do jeho života vstoupila i jiná tragédie než perzekuce a věznění komunistickým režimem. Jeho vnuk zemřel, jako jeden ze dvou Čechů, při teroristickém útoku 11. září 2001 v New Yorku.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

„Neváhal nasadit vlastní život, aby pomohl druhým,“ uvedl bývalý politický vězeň Miroslav Růžička. Pro Vlastu Parkanovou, bývalou ministryni obrany, která mu v roce 2008 předala Záslužný kříž ministerstva obrany, byl „velký frajer, pevný chlap, statečný hrdina, který přitom voněl lidskostí“.

Rozloučení s Otakarem Rambouskem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod