Kočí: Škrty v armádním rozpočtu a posílení zahraničních misí jsou nutné

Praha – Strany rýsující se vládní koalice stále jednají o nové vládě. Jejich zástupci zatím vystupují takřka jednotně. Přitom je jasné, že čas lámání chleba teprve přijde. Již teď se ukazuje, že některé sliby pravděpodobně splněny nebudou. Kariéra Kristýny Kočí, programové ředitelky strany Věci veřejné (VV), strmě stoupá. Stala se poslankyní a patří k vyjednavačům o vládě. Ambice vést nějaké ministerstvo ale nemá.

„Velice si cením toho, že mě voliči zvolili poslankyní. Mým hlavním úkolem teď je vyjednat co nejlepší budoucnost pro Českou republiku,“ řekla Kočí. Ta popírá, že by se na jednáních o budoucí vládě diskutovalo o rozdělení ministerstev. „Jasně jsme v naší kampani deklarovali, že se za ministerskými posty neženeme,“ prohlásila programová ředitelka.

Podle Kočí je ale zřejmé, že třeba Miroslav Kalousek by byl rád ministrem financí a Karel Schwarzenberg ministrem zahraničí. „Neznamená to ale, že člen vyjednávacího týmu musí chtít být ministrem,“ podotkla Kočí. Ta svůj mladý věk považuje při vyjednávání spíše za výhodu. Ve vyjednávacích týmech jsou zástupci všech věkových generací, což nás přibližuje západní Evropě.

Rozhovor s Kristýnou Kočí (zdroj: ČT24)

Kristýna Kočí o svém působení v politice:

„Jsem mladá. Z toho vyplývají výhody, mezi něž patří dynamika nebo invence, studovala jsem také v zahraničí. Politici jsou většinou zakonzervovaní v současném politickém systému.“


Věci veřejné buď vstoupí do trojkoalice s TOP 09 a ODS, nebo vládu v určitých bodech podpoří jako menšinovou. „Rádi bychom do vlády vstoupili, protože to znamená přijetí politické odpovědnosti za voliče, kteří nás volili,“ konstatovala Kočí. V zahraničí je podle ní především nutné zlepšit obraz Česka po pádu vlády během předsednictví v EU. Třeba je i posilovat euroatlantickou vazbu.

Část peněz chtějí VV přesunout do školství

Věci veřejné ale chtějí snížit rozpočet armádě až o 10 až 15 miliard korun. „Máme v této záležitosti velký střet s koaličními partnery. Přesunout peníze do školství je ale pro nás absolutní priorita,“ prohlásila Kočí. Chce proto, aby se změnil stav, kdy má Česko přispívat 2,2 procenta HDP na obranu NATO. „Většina zemí tento závazek nedodržuje. Mohly by se místo toho posílit zahraniční mise,“ dodala Kočí.

Armádní zakázky se v Česku nakupují přes prostředníka, dochází tak k předražování zakázek až o desítky procent. „Tak tomu bylo u gripenů i pandurů. Chceme prosadit zákon, podle nějž by bylo možné nakupovat zakázky přímo,“ prohlásila Kočí. Škrtat by se měl i počet ministerstev.

Předvolební kampaň VV
Zdroj: ČT24