Za smrt pacientky nenese budějovická nemocnice odpovědnost

České Budějovice – Vyšetřování únorového požáru v českobudějovické nemocnici ukončila policie s tím, že nikdo nepochybil, a nikdo tak nenese odpovědnost. Podle jejich závěru byla žena, kterou našly sestry na hořícím lůžku, v době požáru už mrtvá. O takových závěrech vyšetřování smrti pacientky ale pozůstalí pochybují. Přišli dokonce s tvrzením o střetu zájmů. Kriminalisté i vedení nemocnice to však odmítají.

Podle příbuzných zemřelé sestra kontrolovala pokoj 317, kde 80letá žena ležela, ještě 15 minut před vypuknutím požáru. Uvnitř mělo být vše v pořádku. Pozůstalým se také nelíbí, že pitvu prováděli ve stejné nemocnici, kde žena zemřela. Příbuzný zemřelé ženy Jindřich Klíma hovoří o střetu zájmů. Oficiální stížnost ale pozůstalí podávat nebudou.

Policisté i zástupci nemocnice jakékoliv podezření ze střetu zájmů odmítají. Kromě pitvy provedli několik dalších expertíz. „Příčinou smrti ženy nebyl požár v nemocnici,“ prohlásila mluvčí Jihočeské policejní správy Lenka Heřmanová. Příčinou požáru byla elektrotechnická závada na zářivce. Heřmanová dodala, že nikdo nebyl obviněn a případ byl odložen.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle zástupců kraje se situace už nesmí opakovat. Náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD) sdělila, že všechny nemocnice v kraji si povinně instalují protipožární hlásiče. Požár v českobudějovické nemocnici vypukl 6. února. Na oheň personál upozornilo právě požární čidlo. Svá lůžka pak opustilo na 30 dalších pacientů.