Škromach se bude na Hodonínsku ucházet o senátní křeslo

Praha - Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach bude na Hodonínsku kandidovat v podzimních volbách do Senátu. Podle něj je to součást povolební strategie strany, která chce ve volbách uspět. Rozhodl se po diskuzi s vedením strany i s okresní organizací. Vzhledem k tomu, že ČSSD neobhajuje na podzim ani jediné senátní křeslo, může strana jedině posílit.

Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD

„Reagoval jsem tak na výzvu jak z vedení strany, tak ze strany okresní organizace, zda bych kandidoval na Hodonínsku, což je obvod, který je mi blízký, protože jsem se tady narodil, žiji tady a předpokládám, že tady i zemřu.“

„Myslím si, že pokud by to pomohlo k úspěchu sociální demokracie a posílení pozic v Senátu, tak je to i mým zájmem,“ dodal Škromach. Ve sněmovních volbách byl přitom lídrem ve Zlínském kraji, kde obhájil poslanecký mandát.

V květnových volbách sociální demokraté ve Zlínském kraji vyhráli se ziskem téměř 22 procent hlasů. Škromach získal 8771 preferenčních hlasů. Ačkoliv v posledních letech byl politicky aktivnější ve Zlínském kraji, jeho rodným městem je Hodonín.

Dosavadní senátorkou na Hodonínsku je Venhodová

Od roku 2004 je v senátním obvodu číslo 79 s centrem v Hodoníně senátorkou lékařka Alena Venhodová (ODS). Kandidát ČSSD Josef Černý tehdy získal v prvním kole 8,55 procenta hlasů a nepostoupil do druhého kola.

Škromach je nyní v Poslanecké sněmovně jedním z veteránů. Působí v ní od roku 1996. Nyní se pokusí získat křeslo v Senátu. „Nebylo to jednoduché rozhodování. Nakonec podpora 95,2 procenta delegátů zavazuje,“ uvedl Škromach na své stránce v sociální síti Facebook.