Silné noční lijáky ochromily Vysočinu a jih Moravy

Brno - Silné bouřky a krupobití se včera večer přehnaly přes Vysočinu a jižní Moravu. Na exponovaných místech spadlo mezi 35 až 70 milimetry vody. V Kuchařovicích na jihu Moravy foukal v nárazech vítr o síle orkánu. Nejhorší situace byla v Brně a na Blanensku, kde o život přišla devětatřicetiletá žena. Bez elektrického proudu jsou stále tisícovky domácností, nejvíce na jihu Vysočiny. Na několika místech jižní Moravy spadané stromy na silnicích a kolejích zastavily dopravu. V Brně na Kolišti strom strhl elektrické vedení.

K neštěstí došlo v Blansku krátce po deváté hodině večer. Kvůli prudkému lijáku a silnému větru se vyvrátil vzrostlý strom na vedle stojící dům. Když se majitelé vyšli podívat, co se vlastně stalo, pod větvemi nalezli už mrtvou 39letou ženu, která se pod stromem zřejmě chtěla schovat před deštěm.

Na Vysočině silná bouře nejvíc zasáhla Třebíčsko, kde vítr uvolnil střechu, která spadla na auto a zranila 3 lidi. V obci Okřešice nevydržela prudký liják hráz místního rybníka, na několika místech museli hasiči čerpat také vodu ze sklepů. Stovky domácností zůstaly bez proudu.

Následky noční bouře (zdroj: ČT24)

Nejvíc pršelo v Jeseníkách, na Anenském vrchu naměřili meteorologové téměř 72 milimetrů, což je 72 litrů vody na každý metr čtvereční půdy. Podle Českého hydrometeorologického ústavu do rána foukal velmi silný vítr, který v nárazech dosahoval nejčastěji rychlosti 70 kilometrů za hodinu. Na Českomoravské vrchovině, na Moravě a také ve Slezsku ale vál rychlostí až 90 kilometrů, na stanici Sedlec na Třebíčsku zaznamenali meteorologové v nárazech rychlost 101 kilometrů za hodinu, v Kuchařovicích na Znojemsku dokonce 130 kilometrů, což je síla orkánu.

Bouřky způsobily řadu zranění

Smršť za sebou nechala několik zraněných lidí. V Tišnově padající větev způsobila otřes mozku a pohmožděniny sedmnáctileté dívce. V Kosticích devětapadesátiletou ženu zranilo sklo z rozbitých dveří. „V Ratíškovicích se lehce zranila žena po nárazu do ležícího stromu na vozovce, ve Slavkově u Brna byl lehce zraněn muž po pádu stromu na auto,“ uvedla mluvčí záchranářů Barbora Zuchová. Strom spadl na auto také ve Veselí nad Moravou, záchranáři pak z místa nehody odvezli ženu s náhlou slabostí.

V ohrožení života byla také žena v Sedlešovicích na Znojemsku. Tonula v Dyji, ale dočkala se pomoci ještě dříve, než k ní hasiči stihli spustit člun. Podle policejního mluvčího Pavla Švába ale nemusela událost souviset s počasím.

Jihomoravští hasiči odstraňovali škody po prudké večerní bouřce celou noc. Likvidovali spadlé kmeny a sesuvy půdy na silnicích, čerpali vodu z obytných domů i nemocnic, zachraňovali ohrožené lidi a zvířata. Záchranáři měli v sobotu 250 výjezdů, což je výjimečně vysoké číslo. Do rána přetrvávaly dopravní problémy na některých silnicích a železnicích na Blanensku a Brněnsku.

Na Opavsku voda z nočních silných bouřek zaplavila některé domy

Na Opavsku voda z nočních silných bouřek zaplavila domy v některých obcích. Hasiči z nich nyní čerpají vodu. Kvůli bouřkám měli v celém Moravskoslezském kraji přes 30 zásahů. Na Novojičínsku likvidovali hlavně vyvrácené stromy a popadané větve.

Na silnice v kraji napadaly v noci desítky stromů, které postupně hasiči rozřezávají a odstraňují. „Šlo většinou o silnice nižších tříd,“ uvedl Šváb. Ráno už elektronický systém Dopravní info registroval potíže jen na několika místech. V Troubsku a Ostopovicích na Brněnsku sesuv půdy zablokoval jeden jízdní pruh. Potíže přetrvaly hlavně kolem Blanska. Zcela neprůjezdné v noci zůstávaly například silnice nižší kategorie z Kateřiny na Olešnou, z Blanska do Olomučan a ze Křtin do Adamova.

Silné bouřky, které v noci zasáhly Zlínský kraj, vyvrátily desítky stromů. Ty na několika místech přetrhaly elektrické vedení a zablokovaly silnice. V Bílovicích na Uherskohradišťsku zase vítr poškodil nejméně 15 rodinných domů. Škody se předběžně vyčíslují na několik milionů.

Podle mluvčího E.ONu Vladimíra Váchy se dodávky proudu daří s postupem času obnovovat, a to ve všech nejpostiženějších lokalitách: „I když je to velmi pomalu, důvodem jsou zejména spadané stromy a nepřístupný terén.“ Ještě dopoledne registroval E.ON mezi deseti až patnácti tisíci domácností, které byly bez dodávek elektřiny. Nyní se jedná o několik tisícovek a Vácha dodává: „Věříme, že se nám během dnešního dne podaří vše zprovoznit.“ Nejhorší situace byla podle Váchy na Prostějovsku, Blanensku, Otrokovicku a také v jižní části kraje Vysočina - Třebíčsku, Náměšťsku a Telčsku.

Ochromena byla i železnice

Bouře zasáhla také do železniční dopravy. Až do rána zůstal neprůjezdný úsek mezi Ivančicemi a Oslavany na Brněnsku. „Voda tam podemlela železniční trať a hromady hlíny a kamení z náspu zavalily polovinu souběžné silnice,“ popsal situaci mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Na dvacetimetrovém úseku silnice bylo až 40 centimetrů zeminy, kterou už v noci začali odstraňovat silničáři s bagrem.

Problémy kvůli prudké bouři mělo také Brno, kde kanalizace nezvládla obrovský nápor vody a na silnicích se začaly tvořit laguny. Mezi Ivančicemi a Oslavany zase voda vymlela železniční násep včetně pražců, vlaková výluka tam zřejmě bude platit několik dní.

Na Přerovsku poškodil strom zásobník plynu

V Lobodicích na Přerovsku spadlý strom poškodil ventil zásobníku plynu. Záchranáři oblast uzavřeli a na místě měřili koncentraci plynu unikajícího do ovzduší. Závadu se podařilo odstranit před 17:00, kdy plyn přestal unikat. Lokalita nebyla evakuována, neboť je zásobník u lesa, nikoliv u obytných částí, řekl dnes operační důstojník olomouckých hasičů. Událost byla nahlášena po půl jedenácté večer.

Vydáno pod