Hasičské slavnosti navštívilo přes 10 tisíc lidí

Litoměřice - Přes deset tisíc lidí navštívilo víkendové hasičské slavnosti v Litoměřicích. Vyvrcholily v sobotu večer ohňostrojem, hasičskou fontánou a ukázkou moderní techniky. Unikátní techniku, která není běžně k vidění, představili hasiči na závěr slavností - třeba čerpadlo, které je schopné nabrat během minuty 24 tisíc litrů vody. Díky obrovskému tlaku pak speciální hadice dostříkne až do vzdálenosti 120 metrů.

V běžné výbavě profesionálních hasičů čerpadlo není, používá se hlavně při požárech v chemičkách. „Je to specialita podnikových hasičů, se kterou jsou připravení na ty největší ropné havárie ve svém areálu,“ vysvětlil mluvčí hasičů Radek Kislinger.

Dalším unikátem je letadlo Čmelák, které je běžně využívané pro práškování. Po výměně nádrže pojme až 1500 litrů vody. Hasiči ho nasazují při požárech v nepřístupných terénech, podobně jako vrtulník se speciálním vakem. Ten zasahuje hlavně při lesních požárech. „Má schopnost pojmout asi 800 litrů vody a během asi pěti vteřin je schopný těch 800 litrů vypustit v místě požáru,“ přiblížil vrtulník velitel zásahu Pavel Holý.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Dvoudenní slavnosti v Litoměřicích navštívilo přes deset tisíc lidí. Výstavy dobové i moderní techniky, prezentaci praporů dobrovolných hasičů a tradiční dekorování tentokrát doplnily i oslavy desetiletého výročí Hasičského záchranného sboru České republiky. Tradiční hasičské slavnosti se do Litoměřic vrátí znovu za tři roky.

Hasičské slavnosti
Zdroj: ČT24