Liberecký kraj přestane proplácet poplatky od 21. června, Zlínský asi od července

Liberec – Také Liberecký kraj přestane ještě během června proplácet regulační poplatky – krajští radní rozhodli, že se tak stane od 21. června. Liberecko se připojuje k Pardubickému a Královéhradeckému kraji, které už poplatky zrušily. Od 15. června nebude za pacienty platit ani Karlovarský kraj. Odpoledne doporučili stejný krok i radní ve Zlínském kraji, v tomto kraji by se neměly proplácet poplatky od července, záměr ještě ve středu musí schválit zastupitelstvo.

Liberecký kraj vlastní tři zdravotnická zařízení - nemocnici v Liberci a České Lípě a Léčebnu respiračních nemocí ve Cvikově na Českolipsku. Poplatky hradí také v lékárnách krajských nemocnic a od loňského dubna mají na úhradu nárok i pacienti, kteří si léky kupují v nemocniční lékárně ve Frýdlantu, která rovněž patří liberecké nemocnici. Na poplatcích jim kraj zatím vyplatil bezmála 31 milionů korun, za květen a červen bude muset ještě zhruba čtyři miliony přidat. 

V Libereckém kraji jde nejvíce krajských peněz na úhrady z liberecké nemocnice, skoro dvě třetiny. Rozhodnutí radních ale zřejmě nejvíc pocítí cvikovská léčebna - pro tamní klienty byla úhrada poplatků velkou pomocí. „Třeba pro matku se dvěma dětmi představuje úhrada poplatků za šestitýdenní pobyt 7 560 korun,“ vysvětloval ředitel léčebny Rudolf Focke. Zařízení se proto obává odlivu klientů, asi 70 procent totiž tvoří matky s dětmi od jednoho do tří let, pro které mohou být poplatky za pobyt zátěží.

Telefonát Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Proplácení v Libereckém kraji probíhá tak, že lidé podepíšou doklad, kde uznají svůj dluh vůči zdravotnickému zařízení a zároveň souhlasí s tím, že za ně dluh zaplatí kraj. „Platit za sebe nechává 60 procent klientů v lékárnách a 61 procent pacientů při hospitalizaci,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD). Na pohotovostech za sebe nechává platit asi 44 procent lidí.

Zlínský kraj letos vyčlenil na regulační poplatky 18 milionů korun. Vloni
za ně ve svých nemocnicích zaplatil téměř 15 milionů korun. Hejtmanství vrací poplatky podobně jako řada dalších krajů formou daru, oproti ostatním regionům ale jen lidem do 18 let a nad 70 let, a to pouze za návštěvy ambulance a za pobyt ve čtyřech nemocnicích zřizovaných Zlínským krajem. Lékárnám žádné dary neposkytuje. Hejtmanství zřizuje Krajskou nemocnici T. Bati ve Zlíně, nemocnice v Kroměříži, Vsetíně a Uherském Hradišti.

Hejtmani postupně přestávají platit poplatky, protože jim docházejí peníze. Kraje spoléhaly, že se levici podaří ve sněmovně poplatky zrušit úplně. Po volbách to ale vypadá na středopravicovou vládu. Proplácení se navíc nelíbí ani ministerstvu vnitra nebo Evropské komisi - kraje totiž proplácejí poplatky jen z některých zařízení, mohlo by tak jít o nedovolenou podporu.