Rada ÚSTR má jednat o odvolání šéfa archivu bezpečnostních složek

Praha - Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) by dnes měla jednat mimo jiné o možném odvolání šéfa Archivu bezpečnostních složek Ladislava Bukovszkého. Prozatímní ředitel ústavu Zdeněk Hazdra je s jeho prací nespokojen - nezvládl prý roli manažera a garanta práce archivu. Kandidátem na nového ředitele archivu je bývalý šéf knihovny liberecké technické univerzity a neúspěšný kandidát na ředitele ústavu Adam Kretschmer.

Místopředseda rady Patrik Benda řekl, že je k odvolání rezervovaný; ústav by s dalšími personálními změnami podle něj měl počkat na nového ředitele ÚSTR, který vzejde z aktuálního výběrového řízení.

Hazdra, jenž byl do čela ústavu jmenován zhruba v květnu po odvolání Jiřího Pernese, argumentuje v případě Bukovszkého stížnostmi, které na archiv dostal od zpravodajců. Hazdra dále poukázal rovněž na to, že Bukovszky je garantem nakládání s archiváliemi. Vedoucí některých oddělení archivu si podle něho již delší dobu stěžovali na to, že archiválie jsou po digitalizaci vraceny poškozené.

Situace v ÚSTR je napjatá poté, co byl letos zvolen a za krátkou dobu zase odvolán nový ředitel Pernes. Historik Pernes vydržel v čele ústavu zhruba měsíc a půl. Některým radním vadila jeho minulost, skončil ale pro údajné plagiátorství.