Kovářová pozastavila vypisování tendrů, náměstek Šebek rezignoval

Praha - Vrchní ředitel investičního odboru ministerstva spravedlnosti Pavel Šebek rezignoval na svou funkci. Sdělila to dnes mluvčí ministerstva Jitka Zinke. Šebek nesl odpovědnost za vypsání výběrových řízení, za která úřad v posledních dnech sklidil kritiku. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová se rozhodla, že uvolněné místo nebude obsazovat nikým dalším. Lidové noviny a Hospodářské noviny (HN) v pátek přinesly informaci, že ministerstvo spravedlnosti vypsalo několik dnů po sněmovních volbách dvě výběrová řízení za celkem 266 milionů korun. Vítěz tendrů má prý být vybrán v červenci, tedy v době, kdy bude úřad pravděpodobně ještě řídit současná ministryně Kovářová.

Daniela Kovářová odpoledne uvedla, že až do konce svého funkčního období nebude vypisovat veřejné zakázky a výběrová řízení. Ovšem s výjimkami: Rozhodnutí se netýká veřejných zakázek a výběrových řízení souvisejících s čerpáním dotací Evropské unie, takových zakázek či řízení, které mají dlouhodobě stanovený harmonogram, a těch, které se vypisují z důvodu skončení dosavadních smluv. V nejbližší době tak bude vyhlášeno například výběrové řízení k zajištění projektové kanceláře podílející se na řízení projektů e-Justice.

Daniela Kovářová:

„Vnímám výzvu týkající se nevyhlašování výběrových řízení. Ministerstvo spravedlnosti se jí řídí, na druhé straně však nemohu dopustit, abychom přišli o dotace z Evropské unie či nezabezpečili základní fungování justice.“

Premiér Jan Fischer dnes po jednání vlády novinářům řekl, že Kovářová kabinet o okolnostech sporných a mediálně sledovaných tendrů informovala. „Budu se jí chtít ještě na jednu či dvě věci zeptat,“ dodal. Fischer hned po volbách vyzval stávající ministry, aby se zdrželi zásadních a nevratných rozhodnutí ve svých resortech. Podle HN vypsalo ministerstvo výběrová řízení 4. června. V tendru za 146 milionů hledá správce justičního paláce v Praze Na Míčánkách, v dalším za 120 milionů zase firmu na vymáhání pohledávek v justici.

Mluvčí Zinke deníku sdělila, že načasování po volbách je zcela náhodné a že na přípravě obou výběrových řízení pracovali experti několik měsíců. HN také připomněly, že jinou zakázku ministerstva na provozování elektronického systému domácího vězení nedávno zastavil antimonopolní úřad. Úředníci chtějí ve správním řízení prověřit, jestli ministerstvo postupovalo při vypisování dvoumiliardové zakázky v souladu se zákonem.

Ministerstvo nakoupilo v posledních měsících hodinky za téměř půl milionu korun

Těsně před volbami navíc začalo ministerstvo hledat dodavatele nových aut za 91 milionů korun, upozornil list. Deník Právo poukázal na to, že ministerstvo nakoupilo za poslední půlrok více než tři desítky kusů hodinek za celkovou částku 426 000 korun. Hodinky české značky Prim prý mají logo ministerstva a byly pořízeny pro reprezentativní účely.

Ministerstvo spravedlnosti není jediné, které vypisovalo tendry krátce před volbami. Média upozornila i na zakázku ministerstva zemědělství za 270 milionů na dodávku informačních technologií, kterou resort vypsal týden před volbami. Ministr Jakub Šebesta v Interview ČT24 uvedl, že tendr nechá prověřit, a pokud analýza prokáže pochybení, tak výběrové řízení zastaví.

Jitka Zinke
Zdroj: ČT24