Rada ÚSTR je proti odvolání šéfa archivu

Praha - Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se dnes postavila proti záměru prozatímního ředitele ústavu Zdeňka Hazdry odvolat šéfa Archivu bezpečnostních složek Ladislava Bukovszkého. Novinářům to dnes řekl místopředseda rady Patrik Benda. Podle něj by měl ústav s personálními změnami počkat až na nového ředitele, který vzejde z výběrového řízení. Hazdra není spokojen s prací ředitele archivu, postoj rady ale do pátku zváží a pak se rozhodne, zda ho bude respektovat, nebo ne. Bukovszky podle Hazdry nezvládl roli manažera a garanta práce archivu. Hazdra uvedl, že odvolání plánoval ve své koncepci bývalý ředitel Jiří Pernes, který před ním krátce ústav vedl.

V radě byly dnes na sesazení šéfa archivu různé názory. Místopředseda rady Patrik Benda byl k tomuto kroku rezervovaný, protože Hazdra podle něj vede úřad jen na omezenou dobu, tudíž by podle něj neměl dělat významné personální změny. Naopak další členka rady Petruška Šustrová před jednáním řekla, že Hazdra je plnoprávný ředitel, tudíž má pravomoc tento krok učinit, i když na své pozici bude pracovat do nástupu nového ředitele ÚSTR v polovině srpna. „Já respektuji současného ředitele a jeho pravomoci,“ uvedla. Podle dřívějších informací byl kandidátem na nového ředitele archivu bývalý šéf knihovny liberecké technické univerzity a neúspěšný kandidát na ředitele ústavu Adam Kretschmer.

Místopředseda rady ÚSTR Patrik Benda:

„Neumím si představit, že by jakýkoli ředitel neposlouchal svoji správní nebo kontrolní radu.“

Proti sesazení šéfa se dnes v radě archivu vyslovili čtyři členové, dva měli opačný názor, jeden člen se zdržel hlasování. Benda byl proti odvolání. Naopak podle Petrušky Šustrové je Hazdra plnoprávný ředitel, tudíž má pravomoc tento krok učinit, i když na své pozici bude pracovat do nástupu nového ředitele ÚSTR v polovině srpna. V případě odvolání Bukovszkého by Hazdra místo nechal volné a zřídil by komisi archivářů, aby vypracovala analýzu činnosti archivu. Nástupce by si zvolil až nový ředitel ÚSTR.

Situace v ÚSTR je napjatá od Pernesova zvolení

Archiv je správní úřad, který je přímo řízen ÚSTR a v odborné činnosti na úseku archivnictví a spisové služby ministerstvem vnitra. Pod archiv spadají archivní fondy federálního ministerstva vnitra, operativních svazků a vyšetřovacích spisů, odbor archivních fondů bývalé Státní bezpečnosti (StB), československého ministerstva vnitra a vojsk ministerstva vnitra. Hazdra, jenž byl do čela ústavu jmenován v květnu po odvolání Jiřího Pernese, argumentuje v případě Bukovszkého stížnostmi, které na archiv dostal. Hazdra poukázal rovněž na to, že Bukovszky je garantem nakládání s archiváliemi. Vedoucí některých oddělení archivu si podle něho již delší dobu stěžovali na to, že archiválie jsou po digitalizaci vraceny poškozené.

Situace v ÚSTR je napjatá poté, co byl letos zvolen a za krátkou dobu zase odvolán nový ředitel Pernes. Historik Pernes vydržel v čele ústavu zhruba půldruhého měsíce. Některým radním vadila jeho minulost, skončil ale pro údajné plagiátorství. Rada vypsala nové výběrové řízení na ředitele ÚSTR, které ještě neskončilo.

Novým šéfem Ústavu pro studium totalitních režimů bude historik Jiří Pernes.
Zdroj: ČT24