Budoucí koalice dnes pokračuje v jednáních, tentokrát o školném

Praha - Expertní týmy stran jednajících o budoucí koalici, tedy ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, dál hledají shodu na společném programu. Dnes se schází školská skupina a ostře sledovaná komise pro právo a korupci. Ta se zatím shodla na zřízení zvláštních soudů a státních zastupitelství, které by řešily právě jenom úplatkářství. V plánu je také to, že od příštího týdne se mají straničtí lídři, každý vždy se dvěma dalšími vyjednávači, scházet každý den.

Lídři ODS, TOP 09 i Věcí veřejných se již minulý týden na školném shodli. Studenty vysokých škol má podle návrhů přijít maximálně na deset tisíc korun za semestr. Dnes je toto téma opět na programu jednání a mají být dojednány především detaily. Jedním z nich je například to, zda studenti budou mít možnost začít platit školné až poté, co dostudují a nastoupí do práce, což je přání Věcí veřejných.

Václav Klaus, prezident

„Školné je považováno primárně jako další zdroj financování vysokých škol. Pro mě tento aspekt je naprosto okrajový.“

K otázce zavedení školného na vysokých školách se vyjádřil i prezident Václav Klaus. Ten považuje tento krok za nezbytný a správný. Nicméně varoval, aby školné nesloužilo především jako zdroj financování univerzit. Podle prezidenta má být školné přednostně jakýmsi regulátorem pro ty, kteří skutečně chtějí studovat, a jeho podíl na dalším financování vysokých škol má být jen okrajový.

Vydáno pod