Policie nepředvedla svědky k soudu s velitelem strážníků

Most - Policii se dnes nepodařilo k mosteckému soudu předvést několik svědků, kteří měli svědčit v případě ředitele mosteckých strážníků a krajského zastupitele Bronislava Schwarze. Ten je obžalován ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, omezování osobní svobody a porušování domovní svobody. V případě uznání viny mu hrozí až tříletý trest. Trestných činů se Schwarz podle státního zástupce dopustil 27. ledna 2006, kdy ještě jako policista asistoval u kontroly bytu v jednom z mosteckých panelových domů. V bytě byla nalezená varna drog. Schwarz obvinění popírá.

U soudu dnes vypovídal bývalý ředitel mostecké policie Václav Jakubík. Tvrdil, že několik měsíců před událostí byl veřejností na zastupitelstvu požádán, aby policie zakročila proti problémovým osobám v některých mosteckých domech. Dohodl se proto se zástupci bytových společností, že je hlídky budou doprovázet při kontrolách, neměly ale oprávnění byty prohledávat.

Podle Jakubíka byl ale tehdejší zásah policistů v souladu se zákonem. Na otázku soudkyně, jak je možné, že policisté mohli najít varnu, když nesměli byt prohledávat, tvrdil, že ho to nepřekvapilo. Varna byla v tašce na balkóně bytu. Do bytu podle něho policisté vstoupit mohli, protože chránili kontrolující osobu, která tam byla pozvána. Soudkyně dnes u soudu přečetla výpověď zástupkyně bytové společnosti, která vypovídala v případě soudu s majitelem bytu, kde byla varna nalezena. Byl uznán vinným a odsouzen k veřejně prospěšným pracím. Žena ale tehdy v protokolu uvedla, že stála přede dveřmi bytu a že uvnitř byli policisté.

Soudkyně letos v dubnu při zahájení líčení vyslechla 13 svědků. V bytě zadržení muži si stěžovali na tvrdý zásah policie, svědkové z řad policistů však jejich verzi nepotvrdili. Dnes u soudu chtěl vypovídat muž, který má údajné informace o spolčení Schwarze se státním zastupitelstvím a soudci. Soud ale jeho výpověď nepřipustil, protože se netýkala případu.