V čele poslaneckého klubu ODS zůstává Petr Tluchoř

Praha - Po květnových volbách do sněmovny se dnes poprvé sešel poslanecký klub ODS, jeho členové si do čela v tajné volbě znovu zvolili Petra Tluchoře, který vedl klub i v předchozím období. Jako první místopředseda ho bude nově zastupovat opavský primátor Zbyněk Stanjura. Na tiskové konferenci to uvedl lídr ODS Petr Nečas, podle kterého dostal Tluchoř drtivou většinu hlasů a Stanjura byl prý dokonce zvolen jednomyslně.

Ve vedení klubu zasednou také čtyři místopředsedové: Marek Benda, Václav Mencl, Jan Bauer a také Pavel Svoboda. Řadovými členy předsednictva klubu pak byli zvoleni Jan Vidím, Jiří Papež a Zdena Horníková.

Petr Nečas také vysvětloval, proč se volilo vedení klubu jen tři dny před celostátním sjezdem ODS, na kterém se bude volit nové vedení. Hned v úterý 22. června se totiž zřejmě sejde sněmovna na první schůzi – kongres přitom skončí až v neděli v podvečer. Podle lídra ODS by se tak strana zbytečně dostala do časového pressu. Navíc prý mezi volbou vedení poslaneckého klubu a volbou vedení ODS není žádná souvislost.

Tisková konference po jednání poslaneckého klubu ODS (zdroj: ČT24)

Tluchoř, který vedl poslance ODS už v minulém volebním období, zůstane z titulu předsedy klubu i členem grémia ODS. Spolu s Nečasem a prvním místopředsedou Davidem Vodrážkou také reprezentuje ODS při jednáních stranických lídrů o budoucí vládě s TOP 09 a Věcmi veřejnými. Staronový šéf poslaneckého klubu uspěl už včera na středočeském sněmu. Nominaci na místopředsedu strany tam totiž získal europoslanec Milan Cabrnoch, kterého podporoval právě Tluchoř. Naopak lídr středočeské ODS Petr Bendl podporu nezískal a na kongresu kandidovat nebude.

I sociální demokraté a komunisté ponechali v čele svých poslaneckých klubů jejich dosavadní šéfy. Socialisty vede Bohuslav Sobotka a komunisty Pavel Kováčik. ČSSD ale své vedení pro nové volební období definitivně zvolí až po ustavující schůzi sněmovny. V čele poslanců TOP 09 stojí Petr Gazdík - předseda hnutí Starostové a nezávislí, které se spojilo s TOP 09. Předsedou poslaneckého klubu Věcí veřejných je Josef Dobeš.

Role předsedy klubu může být důležitá už na první schůzi sněmovny 22. června. Předseda poslanecké frakce totiž může podle jednacího řádu požádat jménem klubu o přerušení schůze či hovořit v rozpravě bez časového limitu. Obvykle určuje taktiku strany tak, aby ve svůj prospěch co nejlépe využila sněmovní procedury.

Povolební vyjednávání
Zdroj: ČT24