Jančík: Úspěšné osobnosti jako já média provokují

Praha - Když se řekne Milan Jančík, tak mnoha lidem naskočí spojení kontroverzní starosta. Pro Jančíka je prý pověst důležitá, ale jeho kontroverzní jméno mu nevadí. Sice přiznává, že má horší pověst než kdokoli jiný, ale přičítá to zejména médiím, která z něj udělala symbol, kterým ve skutečnosti není. „Kdo mne zná z osobního kontaktu, tak ví, že je to pravý opak,“ hájí se předseda smíchovské organizace ODS. Jančík se považuje za velkou osobnost svého regionu a právě média si ráda takové osobnosti vybírají. Za jeho působení na radnici Prahy 5, a to na pozici místostarosty i starosty, prošla tato část velkými změnami. Je pro něj prioritou dotáhnout své projekty do konce i takzvaně přes mrtvoly, a to může provokovat, uvažuje.

„Kdo znal Smíchov či Prahu 5 v roce 1996, tak se nyní ocitne v úplně jiném městě.“

Zmíněné podnikání prý lidem nevadí, protože do jeho funkce nezasahuje. To, co zavánělo spoluprací mezi radnicí a některou z jeho firem, včas ukončil. V současné době je majitelem pěti firem, což všechno uvádí ve svém daňovém přiznání. Na to, zda je strana silně provázána s podnikáním, Jančík odpovídá, že na jeho radnici nikoli. On prý tyto dvě roviny vždy rozlišoval - v civilu byl podnikatelem, pro výkon funkce starosty je však z podnikatelských povinností uvolněn.

Interview s Milanem Jančíkem (zdroj: ČT24)

S manželkou se doma o jejích kauzách nebavíme

V ohledu k Jančíkově osobě se psalo o velkém množství kauz. Milan Jančík prý za „nejoblíbenější“ považuje tu se strážníkem na Mánesově mostě, protože je nejčastěji omílaná. Strážník prý starostovi poslal omluvný dopis, kde de facto lituje toho, jak média případ dezinterpretovala. Jančík přiznává, že tenkrát došlo k určitému sporu, ovšem pouze v ústní rovině, a Jančík místo po strážníkově doporučení opravdu opustil. Tahle kauza pak odstartovala špatný mediální obraz předsedy smíchovské organizace ODS. K aktuálnímu sporu jeho manželky s policií se vyjadřovat nechtěl. Jedná se o její soukromou věc a problematiku odebrání manželčina řidičáku prý doma neřeší. Podle slov Milana Jančíka nemají podobné kauzy na jeho mediální obraz žádný vliv.

Minulý týden prohlásil Jančík na tiskovce, že znovu do zastupitelstev kandidovat nebude. Rozhodl se tak sám na základě vlastní úvahy. Působí v politice už dlouho a chce si odpočinout. Podle Jančíka by měl politik po dvou volebních obdobích vždy skončit. Změna je důležitá. Nechce opouštět Prahu 5, takže ani jiné zastupitelstvo ho nezláká. Stejně tak zůstane asi už navždy věrný ODS. Neuvažuje ani o vyšších funkcích, nikdo ho zatím neoslovil. Komunální volby ukáží, jak na tom jeho strana je, a pak teprve bude uvažovat o nějaké čelní funkci.

Kdo bude dalším pražským primátorem, se Jančík hádat netroufá, ale myslí, že to nebude nikdo z ODS, ač by byl za to rád. Záležet bude na tom, koho TOP 09 a ODS postaví. Stejně nekonkrétní byl starosta Prahy 5 i ohledně tipů na místopředsedu jeho strany. Pozice Nečase je prý jasná, ale slušelo by se postavit mu nějakého silného kandidáta, například Evžena Tošenovského. Nečas si bude muset sestavit tým. Místopředsedou může být někdo z předpokládaného okruhu: Kubů, Blažek, Drobil, Vodrážka…

Mé studium bylo legitimní

Milan Jančík hraje roli i v kauze plzeňských práv. Přišel mu prý domů dopis, ve kterém s ním Západočeská univerzita hodlá zahájit správní řízení ohledně magisterského titulu. Přijde mu to směšné jednak z toho hlediska, že po složení rigorózní zkoušky už vlastní titul JUDr., a dále hlavně proto, že vysoká škola nemá právo zahajovat správní řízení. Připravil si velice tvrdou odpověď, kterou do Plzně brzy odešle. „Mé studium bylo legitimní a byl jsem také prvním z podezřívaných studentů, který doložil všechny potřebné doklady pro ospravedlnění,“ hájí se Jančík. To, co je mu vytýkáno, je prý hlavně záležitostí školy, a ne studenta.

  • Odpůrci starosty Milana Jančíka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1101/110051.jpg
  • Starosta Prahy 5 Milan Jančík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1101/110056.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1666/166597.jpg