Regionální sněmy ODS budou vybírat kandidáta do vedení strany

Praha - Občanští demokraté budou na několika místech v republice vybírat svého kandidáta do vedení strany, které si zvolí na víkendovém kongresu. Schází se regionální sněmy na jižní Moravě a v Ústeckém kraji a taky několik pražských organizací. Dosavadní výběry kandidátů naznačují, že občanští demokraté jsou se současným vedením, které jedná o nové vládě, spokojeni. Nejužší vedení strany ale nejspíš čeká velká obměna.

Spíše než o předsednické křeslo občanských demokratů, se souboje očekávají o křesla místopředsedů. Volba nového předsedy totiž strany zatím vypadá jasně, protože kromě Petra Nečase dosud regionální sněmy nikoho nenavrhly. Přes Ústecký kraj se bude snažit do užšího vedení strany prosadit senátor Alexandr Vondra. Současný místopředseda ze severočeského regionu Petr Gandalovič se rozhodl funkci neobhajovat. „Dělám to proto, že chci přijmout odpovědnost za to, jakým způsobem občanská demokratická strana dopadla v Ústeckém kraji,“ komentoval své rozhodnutí Gandalovič.

Středočeský regionální sněm se rozhodl, že na post místopředsedy nenavrhne svého lídra a bývalého hejtmana Petra Bendla, ale europoslance Milana Cabrnocha. Důvodem je údajně i to, žet má podle kuloárů podporu staronového šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře. Regionální nominace tak naznačují velké změny ve straně. Jjestli k nim opravdu dojde ukáže víkendový sjezd. Ten čeká i jedna novinka - počty zástupců regionů se budou poprvé řídit novým klíčem pro výběr delegátů.

Regionální sněmy budou hledat lídry (zdroj: ČT24)
Vydáno pod