Policie viní v kauze Bušina tři pracovníky finančního úřadu

Praha - Protikorupční policie podle dnešního vydání deníku Právo minulý týden obvinila tři pracovníky finančního úřadu v Praze, kteří podle ní za poskytnutí různých výhod a služeb kryli daňové delikty několika firem. Podle deníku jsou tyto firmy údajně spojené s bývalým investičním náměstkem středočeských krajských nemocnic Filipem Bušinou a jeho obchodním partnerem Davidem Belousem. Někdejší blízký spolupracovník středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) Filip Bušina byl již loni spolu s dalšími sedmi lidmi obviněn z daňových úniků.

Skupina podle státního zastupitelství způsobila škodu ve výši nejméně 300 milionů korun. Hrozí jim pět až 12 let vězení. Bušina kvůli kauze rezignoval na funkci investičního náměstka a bylo mu pozastaveno členství v ČSSD. 

Mezi nově obviněnými je podle deníku Právo někdejší zástupce ředitele finančního ředitelství v Praze Jaromír Svoboda, kterého prý policisté před týdnem obvinili z přijímání úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Toto obvinění Právu potvrdil i Svoboda. Detektivové podle listu také rozšířili Belousovo obvinění a navíc nově stíhají i dalšího podnikatele. 

Svobodovi podle deníku hrozí pět až 12 let, ostatním tři až deset let vězení. Policie prý podezřívá Belouse z toho, že Svobodovi a jeho blízkým nejméně od roku 2005 až do loňského června poskytoval či sliboval různé výhody, aby pro něj zařídil bezproblémový průběh daňové kontroly u nejméně čtrnácti různých firem. Ty údajně ovládali a řídili buď sám Belous či Bušina, nebo s nimi úzce spolupracovali.