Vrah několika výstřely zastřelil expolicistu spojeného s kauzou Berky

Brno - Neznámý pachatel v pondělí večer zastřelil bývalého kriminalistu, který údajně fungoval i v kauze konkurzů ústeckého soudce Jiřího Berky. Útočník na expolicistu několikrát vystřelil ve chvíli, kdy se vracel autem domů. Kulky jej zasáhly a on s autem havaroval. Podle obyvatel Žebětína, kde se vražda stala, si měl den před střelbou místo činu obhlížet také mladík s kapucí. Policie zahájila rozsáhlé pátrání, zatím však bez úspěchu.

„Neděje se to každý den, je to brutální trestný čin. Zemřela jedna osoba, nyní provádíme vyšetřování za účelem dopadení pachatele. Byl jsem na místě činu celou noc, pátrání bylo intenzivní, měli jsme několik pátracích týmů i vrtulník s termovizí, ale terén je náročný a zalesněný,“ uvedl na dnešním brífinku ředitel jihomoravské policejní správy Tomáš Kužel.

Ke střelbě na auto Audi A5 došlo podle policistů mezi 22. hodinou a 22:30. Útočník vystřelil několik ran z dosud nezjištěné zbraně. Expolicista se pravděpodobně vracel domů, neboť v Žebětíně měl své trvalé bydliště. Oznámení o nehodě auta dostala tísňová linka v pondělí ve 22:27. Na místo okamžitě vyrazila hlídka a zdravotní služba, muž byl však v té chvíli již mrtvý.

Policie zahájila okamžitě rozsáhlou pátrací akci, během které nasadila kromě několika pátracích útvarů i vrtulník s termovizí. Pátrání ztěžoval blízký lesní porost, kde se mohl pachatel skrývat, byla také tma, a tak se zatím policistům nepodařilo pachatele dopadnout. Žádají proto místní obyvatele, aby pomohli v pátrání poskytnutím jakýchkoli svědectví.

Motiv vraždy nechápe ani rodina bývalého policisty, navíc je naprosto v šoku. „Motá se nám hlavou tolik věcí. My k tomu nemáme odpovědi a prosíme lidi, jestli někdo něco viděl, aby se ozval,“ uvedl syn zavražděného.

Dřívější kriminalista v poslední době podnikal

Důvod, proč byl pětačtyřicetiletý muž zabit, policie zatím nezná. Spekuluje se o tom, že za vraždou mohou být i jeho současné podnikatelské aktivity. Podle policistů podnikal v několika oborech, zejména ve stavebnictví a zprostředkování obchodu.

Od policie odešel před pěti lety, sloužil na hospodářské kriminálce v Brně. V kauze Berka muž naoko spolupracoval s bývalou konkurzní správkyní Zbrojovky Brno Ilonou Strmiskovou a jeho úkolem bylo shromažďovat podklady pro trestní oznámení na bývalé vedení tohoto zbrojařského podniku. Strmisková nakonec ale muže propustila, protože se údajně odmítl podílet na jejich podivných aktivitách, uvedla televize Prima.

Brněnské soudy loni Strmiskovou potrestaly za zpronevěru a krácení daně, jichž se dopustila při správě Zbrojovky. Nejvyšší soud letos v květnu pak odmítl její dovolání. První konkurz na Zbrojovku v roce 2003 vyhlásil soudce Berka, kterého letos na jaře soud za podvodné konkurzy potrestal devíti lety vězení.

Případ soudce Jiřího Berky je jedním z největších v porevoluční historii. Byli do něj zapletení soudci, jim blízcí právníci a podnikatelé. Všechny je spojovaly podvodné praktiky kolem konkurzů. Za hlavu zločinů byl označen prorektor soukromé Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec. Podezřelé konkurzy se týkaly třeba zkrachovalé Union Banky, Zbrojovky Brno nebo firmy ZKL.

Před soudem se kauza řešila přes tři a půl roku, definitivní rozluštění ale pořád nemá. Obžalováno bylo celkem 12 lidí, dohromady měli mít na svědomí škodu za víc než 264 milionů korun. Krajský soud v Táboře nakonec letos v dubnu potvrdil vinu u devíti lidí. Soudce Berka má jít do vězení na devět let, na stejně dlouho i konkurszní správce Daniel Thonat a bývalý vysokoškolský prorektor Větrovec. Všichni se proti trestu na místě odvolali.

Vydáno pod