Olomoucká radnice chce nakoupit 37 autobusů a tramvají

Olomouc – V olomouckých ulicích se během příštích dvou let objeví sedmnáct nových tramvají a dvacet autobusů. Za velkou obměnu vozového parku městského dopravního podniku dá magistrát podle předběžných odhadů více než půl miliardy korun, částečně by chtěl investici uhradit prostřednictvím evropských peněz. Výběrové řízení na dodávku tramvají vypíše Olomouc v nejbližší době, za sedmnáct vozidel je město ochotno zaplatit 451 milionů korun. Evropská dotace by mohla pokrýt až 85 procent nákladů.

V rámci nové dodávky by se měly do Olomouce dostat i obousměrné tramvaje, které z ulic města zmizely po ukončení provozu dvounápravových vozidel. „Celkem patnáct nových tramvají bude obousměrných, což znamená, že stanoviště řidiče je vpředu i vzadu,“ upřesnil náměstek primátora Svatopluk Ščudlík.

Obousměrná vozidla budou zřejmě potřeba na plánované trati z centra města na sídliště Nové Sady, která nemá mít na svém konci točnu. „Dále bychom je mohli využít při plánovaných výlukách v důsledku oprav či výstavby nových mostů přes řeku Moravu,“ dodal náměstek Ščudlík.

Dvacítka nových autobusů má stát zhruba 130 milionů korun. Dotace z evropských fondů může pokrýt 40 procent nákladů. „Dotace na nákup autobusů je nižší, protože se nejedná o ekologické vozy,“ upřesnil Ščudlík.

Vozový park olomouckého dopravního podniku čítá podle Ščudlíka 81 autobusů a 61 tramvají. Loni podnik přepravil o pět procent méně pasažérů než v roce 2008. Zatímco předloni městskou hromadou dopravu využilo 61,6 milionu cestujících, v uplynulém roce to bylo 58,5 milionu lidí.