Rakouská Arlberská dráha je uzavřena po nehodě nákladního vlaku

Braz (Rakousko) – Značně frekventovaná rakouská Arlberská dráha bude nejméně do pondělí uzavřena. Trať těžce poškodila nehoda nákladního vlaku, který vezl z Rumunska do Francie nová auta. Podle Rakouských spolkových drah (ÖBB) vlak vykolejil v oblouku, do kterého najel dvojnásobkem povolené 60kilometrové rychlosti. Při havárii utrpěl lehké zranění strojvedoucí, který byl v šoku hospitalizován. Ačkoli několik vagonů vylétlo z trati do přilehlého autokempinku, nikdo další nebyl zraněn. Výsledky vyšetřování naznačují, že vlaku mohly selhat brzdy. Strojvedoucí vypověděl, že na jeho snahy vlak zpomalit souprava „stěží reagovala“.

Nehoda vlaku dlouhého 550 metrů poškodila koleje a vyvrátila sloupy napájecího vedení. Náprava škod přijde ÖBB zřejmě na miliony eur. Rekonstrukce zničeného úseku potrvá několik dní. „Nejdříve vyklidíme osobní auta, pak se pokusíme vagony opět nasadit na koleje. Pokud to nepůjde, budeme je muset rozřezat,“ uvedl mluvčí ÖBB Rene Zumtobel.

Do pondělí zůstává vyloučena železniční doprava mezi stanicemi Bludenz a Landeck-Zams. Zavedena je náhradní autobusová doprava, které však cesta trvá asi o dvacet minut déle než vlakům. Noční vlaky z Rakouska do Švýcarska jsou odkláněny ze Salcburku přes Německo. Odkloněn je i spoj EN 466/467, který veze přímé vozy Praha – Curych. Dráhy upozornily, že se jim nemusí podařit dodržet naplánované řazení vagonů na jednotlivých spojích. V některých případech nebudou na osobních vlacích zařazeny vagony na přepravu automobilů.

Po Arlberské dráze, která vede z Bludenzu do Innsbrucku, jezdí přes 100 osobních vlaků denně, jde o hlavní železniční spojení Vídně, resp. Salcburku se Švýcarskem.