Provizorní most v Bašce nebude, auta překonají Ostravici až za rok

Baška (Frýdeckomístecko) – Za silniční most v Bašce na Frýdeckomístecko, který je po povodni uzavřen a musí být stržen, zatím nebude odpovídající náhrada. Vedení Moravskoslezského kraje zamítlo výstavbu provizorního ocelového mostu a nechá postavit pouze lávku pro pěší. Auta se tak z dvouproudé hlavní silnice I/56 na východní břeh Ostravice dostanou buď ve Frýdlantu nad Ostravicí, nebo až ve Frýdku-Místku.

Poškozený most leží na silnici II/477 a patří mezi dopravní stavby, které květnová povodeň poškodila nejvíce. Zkomplikovala se tak dopravní obsluha Bašky a dalších obcí v okolí. Nový most ale má vzniknout až v příštím roce, zatím Ostravici překonají pouze pěší.

Vedení obce je rozhořčeno z krajského rozhodnutí nepostavit provizorní silniční most. „Stanovisko, na němž jsme se na konci května s krajem dohodli, jsme prezentovali obyvatelům obce, kteří počítali s provizorním mostem. Že nebude, znamená pro obec během roku a půl zvýšené náklady na dopravu v řádech milionů korun. Nemluvě o nákladech na dopravu samotných lidí,“ řekl starosta Bašky Břetislav Jasek.

Rozvodněná Ostravice podemlela štěrkové podloží pod mostním pilířem natolik, že se vychýlil o 15 stupňů, a celý most se poté prohnul o 30 centimetrů. Osmdesát procent jeho délky se tím nenávratně poškodilo, proto kraj na konci května rozhodl o jeho stržení a výstavbě nového mostu.

Vydáno pod