Odložené školné bude, neví se ale, kdo dá peníze

Praha – Vyjednávací týmy politických stran, které se snaží sestavit vládu, se shodly na zavedení tzv. odloženého školného. Není ale jasné, kdo bude poskytovat půjčky, které studenti budou po dokončení studia postupně vracet. Detaily plateb se bude zabývat až příští ministr školství, podle vyjednávačů ODS, TOP09 a VV bude mít na výběr, že bude úvěry poskytovat jedna nebo více bank, případně i Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMRZB).

„Vládní prohlášení nemůže být úplnou kuchařkou a stanovením detailů pro příštího ministra. Musí mít určitou volnost,“ uvedl vyjednávač ODS Jiří Pospíšil. Pokud budou půjčky bankovní, stát bude minimálně poskytovat záruky. Podle Jana Vituly v TOP 09 by se školné mělo zavádět v roce 2013, a je tedy čas určit možné varianty a na vyjednávaní s bankami. Vitula se zmínil i o možnosti, že by půjčky poskytovala ČMZRB.

Vyjednávač VV Josef Dobeš je přesvědčen o tom, že na poskytovatele půjček na školné bude výběrové řízení a úroky budou nižší než komerční. O tom, zda by úvěry poskytovala jedna nebo více bank, se prý neuvažovalo. „Stanovíme základní mantinely, v nich se budoucí garant školství bude muset pohybovat,“ podotkl Dobeš.

Rozhovor s Rudolfem Haňkou (zdroj: ČT24)

Podle dohody tří politických stran začnou studenti splácet půjčku na školné až potom, co dosáhnou nejméně průměrné mzdy. Školy díky tomu dostanou peníze hned. Pokud by absolvent na průměrný plat nikdy nedosáhl, zaplatil by za něj stát. Výši školného si mají určovat školy, strop bude činit 20 tisíc korun za rok.