Pacienti s roztroušenou sklerózou nemají léčbu jako v EU

Praha - Pacienti s roztroušenou sklerózou nemají v Česku stejně kvalitní péči jako jinde v EU. Léčba je sice soustředěna do 14 center, mají však problém získat na ni dostatek peněz. V EU začíná razantní léčba betaferonem po prvním záchvatu, v ČR je pro to lék také schválen, zdravotní pojišťovny ale zahájení léčby oddalují, upozornila docentka Eva Havrdová z Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému. Postihuje mladé lidi mezi 20. až 40. rokem věku, častěji ženy. Řada pacientů končí na vozíku a s invalidním důchodem. „Pokud se razantní léčba nezahájí včas, 60 procent pacientů potřebuje do 15 let dvě berle, aby ušli sto metrů, a 80 procent ztratí do deseti let práci,“ varovala Havrdová. Přitom pacient, který pracuje, přináší do HDP přes půl milionu korun ročně, tedy výrazně víc, než kolik stojí léčba. Stát také ušetří na sociálních dávkách a invalidních důchodech.

Havrdová uvedla, že když se léčba betaferonem zahájí hned po prvním záchvatu nemoci, kdy pacient ještě nemá žádné obtíže, u 37 lidí ze 100 nemoc nepropukne naplno a u pacientů, kteří již problémy mají, oddálí lék plné propuknutí nemoci v průměru o 750 dní.

Pojišťovny šetří na špatném místě

Zdravotní pojišťovny podle Havrdové ale na tato fakta nedají a snaží se stanovovat pro nemocnice limity, což omezuje lékaře v předepisování léků. „Dostáváme se tak do rozporu s kritérii České neurologické společnosti i s dohodami s EU, s ústavou a zákonem o zdraví,“ uvedla lékařka.

Betaferon sice Státní ústav pro kontrolu léčiv od loňského května schválil k léčbě už po prvním záchvatu nemoci, centra ho ale podle Havrdové i tak dávat všem nemohla. V době ekonomické krize je to podle ní ještě horší. „Pojišťovny vyhrožují, že uhradí jen sto procent loňských nákladů, čili bychom nemohli nabírat žádné nové pacienty,“ varuje Havrdová.

Roztroušená skleróza v ČR

V Česku je zhruba 15 000 pacientů s roztroušenou sklerózou. Celkový počet léčených není podle docentky znám, léky na roztroušenou sklerózu už se nenakupují centrálně, takže odborná společnost tyto údaje nemá a neví, kolika pacientům se správné léčby nedostává.

„Na našem pracovišti ve VFN byla asi tříměsíční proluka mezi potřebnými a zařazenými. My jsme opravdu čekali na jednání s pojišťovnami, abychom mohli nové pacienty začít léčit,“ uvedla lékařka. Dohoda se podařila jen s některými pojišťovnami, nejvíce vyšla vstříc Všeobecná zdravotní pojišťovna, její pojištěnci tedy s léčbou už problém nemají. „Léčbu si budou muset vymoci pacienti, mají na to právní nárok. Lékaři jsou v pozadí, aby nebyli nařčeni, že lobbují pro firmy,“ dodala lékařka.