Vyjednávání o zdravotnictví: tvorba cen léků se změní, slučování pojišťoven neprošlo

Praha - Zdravotní experti rodící se středopravicové koalice se dohodli na změně financování postgraduálního vzdělávání lékařů a tvorby cen léků. Koalice bude také prosazovat, aby lékaři psali pacientům na recept místo přesného preparátu pouze účinnou látku. Přesný lék si pak budou moci pacienti vybrat podle svých finančních možností z více výrobků. Jeden lék s danou účinnou látkou na trhu by měl být k dostání bez doplatku. Vyjednávači se naopak neshodli na snížení počtu zdravotních pojišťoven – tento bod tak bude řešit nadřazená skupina K9, kde jsou zastoupeni i lídři stran.

Vyjednávač TOP 09 Vladimír Pavelka uvedl, že prý nastal velký posun v pohledu na vzdělávání mladých lékařů. Rodící se koalice jim prý umožní, aby si mohli postgraduální vzdělávání dělat i v menších nemocnicích. „U nás to vypadá tak, že lékař z nemocnice ve Strakonicích musí jezdit kvůli postgraduálnímu vzdělávání do Českých Budějovic. Nově by mohl tři roky studovat ve Strakonicích a dva v Budějovicích, tím by se zlepšila jeho situace, snížily by se jeho náklady a nemocnice ve Strakonicích by s ním mohla víc počítat,“ vysvětloval Pavelka. Právě tento problém je prý v poslední době v lékařských kruzích často skloňovaný.

Velký pokrok vidí Pavelka také v dohodě na tom, že by nově měly do tvorby cen léků promlouvat i zdravotní pojišťovny, které je hradí. Koalice chce také připravit soupis zdravotnických prostředků, tedy například jehel a endoprotéz, a klasifikovat je podle srovnatelného efektu.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Zdravotní experti rodící se koalice se také dohodli, že zruší lékařům platové tabulky. Nemocnice tak budou moci odměňovat lékaře podle kvality, nikoli podle doby praxe. „Je to průlom, byla na něm shoda všech tří stran,“ potvrdil. Platové tabulky vydává stát a řídí se jimi fakultní nemocnice a velká státní zařízení i řada krajských. Od kdy by měly dostat nemocnice v odměňování volnou ruku, není zatím podle Pavelky stanoveno.

Odbory chtějí průměrný plat 70 tisíc, lékaři hrozí odchodem do ciziny

Kvůli nízkým platům hrozí už 2500 lékařů, kteří pracují v nemocnicích, hromadnou výpovědí, chtějí odejít do zahraničí. Nestačí jim prý sliby reforem, ale chtějí přidat navíc zhruba tři miliardy právě na platy. Kampaň „Děkujeme, odcházíme“ odstartovaly odbory před měsícem. Varují v ní, že lékaři houfně odejdou, pokud se jejich platové podmínky v Česku nezlepší. Tak radikální cestu použili zatím jen lékaři v Polsku. V kampani rovněž upozorňují na to, že úroveň péče v českých nemocnicích klesá. Chybějí totiž lékaři a ti, kteří zůstali, jsou prý přetížení. Řada menších nemocnic už musí kvůli nedostatku lékařů uzavírat některá oddělení.

Česká lékařská komora tento týden vyzvala lékaře, aby se k akci připojili. Ministerstvo i zdravotní pojišťovny ji však zpochybňují. Průměrný plat lékaře by podle odborů měl ze 45 až 50 tisíc stoupnout na 70 800 korun, tedy zhruba trojnásobek průměrného platu v zemi. Plat lékaře by podle kvalifikace měl stoupnout na 1,5násobek až trojnásobek, a to za základní pracovní dobu. Dosud si lékaři navyšují platy přesčasy, které tvoří polovinu jejich příjmu.

Práce na sále
Zdroj: ČT24