Praha se s Inchebou dohodla na pronájmu Výstaviště

Praha – Společnost Incheba, která je nájemcem pražského Výstaviště, se dohodla s hlavním městem – přenechá mu pojistku za vyhořelý Průmyslový palác, bude platit vyšší nájem a nájemní smlouva se zkrátí jen do roku 2016. Uvedl to náměstek pražského primátora Milan Richter (ODS). Zřejmě tak končí několikaleté spory ohledně pronájmu Výstaviště. Mluvčí Incheby podpis dodatku potvrdil, dohodu ještě musí schválit rada hlavního města.

Incheba dostala areál Výstaviště do pronájmu v roce 2001, smlouva měla končit právě v roce 2016. O rok později ale areál poničila ničivá povodeň a podmínky pronájmu se změnily. Praha společnosti výrazně snížila nájem a smlouvu prodloužila na 60 let. Incheba se na oplátku zavázala, že do obnovy areálu investuje miliardu korun, z toho 300 milionů měla investovat už do roku 2007, což se nestalo. 

Podle Richtra se tak nájemní smlouva vrací do původní podoby. "Nájemné se zvýší z deseti na šedesát milionů korun ročně, a to se zpětnou platností. Z částky za minulé roky se ale odečtou náklady, které Incheba do areálu investovala – Praha tak dostane na nájemném za minulé roky asi 62 milionů korun. Nájemní smlouva skončí v roce 2016 a hlavní město získá také peníze z pojistky za vyhořelý Průmyslový palác, což je zhruba 181 milionů. Částka ale nakonec může být mnohem vyšší, Praha totiž odhaduje výši škody na 850 milionů a o výši pojistky se chce s pojišťovnami soudit.   

Město také podle Richtra dostane autorská práva, projektové dokumentace a stavební povolení k plánovaným novým výstavním halám, které se na Výstavišti měly stavět.