Audit Věcí veřejných zjistil na Ústecku problematické členy

Ústí nad Labem - Až třetina členů Věcí veřejných (VV) v Ústeckém kraji může pro pověst strany znamenat možné riziko. Vyplynulo to z auditu, který si strana nechala zpracovat. Riziko může spočívat například v minulosti některých členů, sdělila mluvčí VV Petra Hrušová. Výsledky auditu nyní VV posuzují ve své centrále v Praze. Na stranickém grémiu 21. června má vedení VV rozhodnout, jak naloží především s osmi členy, u nichž je riziko pro stranu nejvyšší.

Strana si audit nechala zpracovat během dubna a května od externí agentury. Dotknul se 156 členů strany, z nichž až 47 může představovat potenciální riziko. „Přišly podněty od našich příznivců, véčkařů, že existuje podezření, že se do strany a do komunální politiky snaží dostat lidé propojeni s byznysem nevalné pověsti,“ sdělil deníku Právo předseda poslaneckého klubu VV Josef Dobeš.

Tajemník VV v Ústeckém kraji David Kádner prý ale o žádných větších problémech neví. „Je možné, že pan Dobeš ví víc než já. Sami jsme na to zvědaví,“ řekl dnes Kádner. „Měli jsme určité náznaky, ale pro audit jsme se rozhodli hlavně proto, abychom členskou základnu trochu semknuli. Že by se do strany snažil dostat někdo nežádoucí, o tom nevím,“ dodal.