Regionální sněmy ODS finišují s nominacemi na sobotní kongres

Ostrava - Lídr občanských demokratů Petr Nečas obdržel dnes pět nominací na předsedu strany - od regionálních sněmů Pardubického, Moravskoslezského, Olomouckého a Jihočeského kraje a z Prahy. První místopředseda strany David Vodrážka, který zřejmě jako jediný obhájí svůj post z dosavadního vedení ODS, získal dnes tři nominace ze stejných regionů, kromě Olomouckého kraje, kde na prvního místopředsedu krajší delegáti nikoho nenavrhli. Mezi jmény, která byla navržena na řadové místopředsedy, se objevují Pavel Blažek, Milan Cabrnoch, Pavel Drobil, Martin Kuba a Jiří Pospíšil.

Občanská demokratická strana v Pardubickém kraji navrhla na předsedu ODS Petra Nečase. Místopředsedy by podle delegátů měli být Miroslava Němcová, Alexandr Vondra a Jiří Pospíšil. Krajský sněm dnes také zvolil kandidáty regionu do výkonné rady ODS. Stali se jimi bývalý poslanec Ladislav Libý a někdejší hejtman Ivo Toman. Novým předsedou regionální rady byl zvolen poslanec a starosta Chrudimi Jan Čechlovský. Ve funkci nahradí Daniela Petrušku, jemuž se nepodařilo obhájit poslanecký mandát.

Nečase na post předsedy podpořila i ODS v Plzeňském kraji; ta vysílá jako svého kandidáta na funkci místopředsedy bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Delegáti regionálního sněmu se rovněž shodli na podpoře Davida Vodrážky na pozici prvního místopředsedy, prošla také podpora Miroslavy Němcové, Pavla Drobila a Milana Cabrnocha na další místopředsedy.

Regionální sněmy ODS finišují s nominacemi (zdroj: ČT24)

Karlovarská krajská ODS dnes doporučila svým delegátům, aby na kongresu do funkce předsedy podpořili Nečase a do funkce prvního místopředsedy Vodrážku. Další místopředsedy podpoří podle toho, koho doporučí Nečas. Karlovarští delegáti se budou rozhodovat až na kongresu - převládá u nich názor, že by si nový předseda měl sám vybrat tým lidí, se kterými bude spolupracovat.

Petr Nečas už má tak předsednické křeslo v podstatě jisté. Regiony mu zatím nepostavily žádného protikandidáta, od delegátů navíc dostává téměř jednohlasnou podporu. O novém vedení ale definitivně rozhodne až hlasování na kongresu. Velkou roli zde ale mohou hrát zákulisní dohody regionů. Ty mohou dosavadní nominace ještě úplně změnit a přestože to v tuto chvíli vypadá, že Petr Nečas si bude moci vybrat svůj tým, kongres mu nakonec může zvolit úplně jiná jména.

Starostu Prahy 13 Vodrážku, šéfa brněnské ODS Blažka a lídra moravskoslezské kandidátky občanských demokratů v parlamentních volbách Drobila i Jiřího Pospíšila jmenoval Nečas jako lidi, se kterými by rád  ve vedení strany spolupracoval. O Cabrnochovi ze středočeské ODS a Kubovi se ale nezmínil. Zejména nominace šéfa jihočeské ODS Kuby je překvapením. Pražská ODS si jeho podporou chce pravděpodobně zajistit přízeň svých kolegů z jižních Čech. „My jako jihočeský region chceme zúročit dlouhodobou práci a našeho kandidáta, tedy v mojí osobě, dostat do vedení strany,“ prohlásil Kuba.

Na post místopředsedy budou ještě kandidovat bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a také Miroslava Němcová, jíž navrhlo sdružení ODS ve Žďáru nad Sázavou. Oba byli mezi těmi, které Nečas jmenoval jako možné spolupracovníky.

Občanské demokraty čeká o víkendu volební kongres, který mnozí označují za přelomový. Lídr strany Nečas, který je po volební prohře levice blízko premiérskému křeslu, na něm s největší pravděpodobností bude zvolen předsedou strany. Výrazně se obmění i nejužší vedení ODS. Ze současných místopředsedů obhájí pozici v grémiu kromě Nečase zřejmě jen Vodrážka. Nečas převzal vedení ODS od Mirka Topolánka jen dva měsíce před volbami, v situaci, kdy volební průzkumy ukazovaly jasnou převahu ČSSD nad ODS. Po volebním výsledku, který umožňuje vznik středopravé vlády, se ale Nečas stal jednoznačným favoritem na předsedu ODS.