Americká auta = symbol kvality?

Washington – Auta vyrobená ve Spojených státech jsou v souhrnu kvalitnější než ta, která se do USA dovážejí. K takovému závěru došla poprvé v historii firma J. D. Power and Associates, která téměř čtvrt století každoročně srovnává kvalitu jednotlivých vozidel. Dosud nikdy se americkým automobilkám nepodařilo vyrobit méně poruchová a lépe zpracovaná auta než konkurenci z Evropy a Asie. V pořadí podle značek ovšem stále figurují na prvních místech evropští a japonští výrobci, nejlepší americká značka Ford je na pátém místě.

„Domácí automobilky (v USA) učinily působivé pokroky v postupném zvyšování kvality vozidel, zejména od roku 2007,“ uvedl viceprezident automobilového výzkumu společnosti J. D. Power David Sargent. „Letošní rok znamená pro americké značky klíčový přelom v jejich pokračujícím boji proti přetrvávajícímu negativnímu vnímání jejich kvality,“ dodal.

Mezi jednotlivými značkami dominuje výzkumu Porsche před Acurou, která je součástí skupiny Honda. Třetí příčka patří Mercedesu a čtvrtá Lexusu. Ford na pátém místě je tak nejlepším z výrobců, kteří se nespecializují na luxusní vozidla.

Vydáno pod