Lety prošlo 1300 Romů, smrt zde našlo 326 lidí, z větší části děti

Lety u Písku - Dnes odpoledne se slavnostně otevřel zrekonstruovaný památník v Letech u Písku jako vzpomínka na místo, kde byl za druhé světové války romský koncentrační tábor. Akce se zúčastnil ministr kultury Václav Riedlbauch, zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Po patnácti letech od odhalení památníku místo dostává novou podobu. Ministerstvo kultury na úpravu místa vyčlenilo skoro 21 milionů korun, nakonec ale stavební úpravy stály o 6 milionů méně.

Internací v Letech prošlo od zřízení tábora v roce 1940 celkem 1 300 Romů, svou smrt v něm našlo 326 lidí, z větší části to byly děti. „Pokud společnost nebude mít pravdivé informace o tom, co se dělo, tak se nemůže dostatečně poučit,“ zdůrazňuje Čeněk Růžička z Výboru pro odškodnění romského holocaustu.

„Je to malý zázrak,“ označil vybudovaný památník ministr kultury Václav Riedlbauch na jeho dnešním otevření a dodal: „Vybudovali jsme areál, za který se Česká republika nemusí stydět a kam můžeme kohokoli pozvat.“ Dalším úkolem podle něj odstranění nedalekého vepřína, kde tábor stál. Problémem jsou ovšem finance, protože stát by musel vykoupit vepřín od současného majitele.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Zásluhu na vzniku tohoto místa má současný zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb. Ten při slavnostním otevření památníku uvedl, že je šťastný, že se mu podařilo splnit jedno ze svých předsevzetí. Ukázalo se podle něj, že veřejnost není lhostejná k osudu Romů za druhé světové války. I podle něj je však úkolem do budoucna odstranění vepřínu.

Památník na místě provizorního pohřebiště tábora odhalil Václav Havel před patnácti lety. A od té doby zaznívají také výhrady k existenci nedalekého vepřína. Podle vládního zmocněnce pro lidská práva Michaela Kocába vznikne fond, kam se budou shromažďovat peníze na jeho přesun. Čím navštěvovanější památník v Letech bude, tím větší bude snaha s vepřínem něco dělat.

Pieta v Letech u Písku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod