Za pád na schodech autobusu cestující odškodné nedostane

Brno - Písecký autodopravce nemusí zaplatit náhradu škody ženě, která se zranila v autobuse při sundávání zavazadla z úložného prostoru nad sedadly. Při průjezdu zatáčkou zavrávorala a spadla do schodišťové šachty. Podle Nejvyššího soudu nebylo chybou dopravce, že nepoučil ženu o rizicích spojených s místem u schůdků. Takové poučení vůči dospělému cestujícímu nelze mít za nezbytné, uvedl v rozhodnutí senát s předsedkyní Martou Škárovou.

„Příčinou vzniku škody bylo chování žalobkyně v jedoucím autobusu, nikoliv chybějící upozornění na to, že se naproti jejímu sedadlu v autobusu nachází schodišťová šachta nebo že vstoje za jízdy při hledání zavazadel může dojít k jejímu úrazu,“ stojí v rozhodnutí, které může sloužit jako vzor při posuzování podobných případů.

K nehodě došlo v Itálii v květnu 2005 při průjezdu zatáčkou v členitém terénu. Žena se při pádu udeřila. Když autobus zastavil a dveře se otevřely, žena ještě vypadla na silnici.

Okresní soud v Písku původně nařídil dopravci, aby ženě zaplatil 34 343 korun plus úroky jako odškodné za zranění. Písecký soud dospěl k závěru, že autodopravce měl ženu lépe poučit. Naopak její podíl na vzniku škody označil za zanedbatelný. K odlišnému závěru pak dospěl Krajský soud v Českých Budějovicích, který ženě odškodné nepřiznal. Upozornil například na to, že řidič jiného cestujícího napomínal, aby se „nepřehraboval“ v zavazadlech.

Proti verdiktu odvolacího soudu se žena bránila dovoláním k Nejvyššímu soudu. Ten rozhodl, že nehodu nezpůsobil personál autobusu, technická závada ani cokoliv jiného, co by souviselo s provozem autobusu. Na vině prý byla jen neopatrnost cestující.