Poláka chytili s 20 kg léků s pseudoefedrinem

Hrádek nad Nisou - Poláka, který převážel přes 20 kilogramů léků s pseudoefedrinem, zadrželi celníci nedaleko česko-polské hranice v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Léky by stačily k výrobě zhruba čtyř kilogramů pervitinu, který by se dal na černém trhu prodat za čtyři miliony korun. Jde o největší zadržený kontraband v kraji. Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí muži osm až 12 let vězení.

Osmačtyřicetiletého Poláka v automobilu s ústeckou značkou zastavili celníci ve středu při namátkové silniční kontrole nedaleko státní hranice. „Na otázku, zda ve vozidle převáží nějaké zboží, odpověděl záporně, při kontrole vozu pak celníci objevili čtyři igelitové tašky plné vyloupaných tablet s vyraženým nápisem SUDAFED,“ popsal akci mluvčí Celního ředitelství v Ústí nad Labem Jiří Nejedlý.

Dvě tašky byly ukryty pod instantními polévkami, další dvě našli celníci v kartonové krabici od piva. „Celkem v nich napočítali 84 tisíc tablet za více než 700 tisíc korun,“ uvedl. Každá z tablet obsahuje podle něj 60 miligramů pseudoefedrinu, který se zneužívá k výrobě pervitinu.

Není to letos první podobný případ zadržených léků pro výrobu pervitinu v Libereckém kraji, žádná z předchozích zásilek ale nebyla tak velká. „Případ byl předán k dalšímu šetření Celní protidrogové jednotce generálního ředitelství cel,“ dodal Nejedlý.

Vydáno pod