Podnikatel, vykazující ztrátu, platí ODS za pronájem prázdné budovy

Praha - Bývalé sídlo ODS na Jánském vršku v Praze, které strana koupila v roce 2003 za 100 milionů korun, je několik měsíců prázdné. Za její pronájem platí několik set tisíc měsíčně realitní kancelář Šolc, která už dva roky po sobě hospodaří se ztrátou. S informací přišly Lidové noviny (LN). Občanští demokraté sídlí od června 2009 v pronajatém patře nové budovy Polygon House na Pankráci, Jánský vršek pronajímají od 1. dubna. Nájemce vybrali bez výběrového řízení. Zisk z Jánského vršku pokrývá náklady na pronájem kanceláří na Pankráci, řekl manažer strany Jan Kočí. Listem oslovení odborníci z oboru realit se shodují, že platit za prázdnou budovu není u realitních kanceláří obvyklé.

Lidové noviny poukazují na pochyby okolo pronájmu Jánského vršku. Hospodářský výsledek realitní kanceláře Šolc reality podnikatele Jana Šolce byl podle portálu Justice v posledních dvou letech ztrátový. Přesto Šolc platí straně za prázdnou budovu zhruba mezi třemi až čtyřmi sty tisíci korun měsíčně.

„Kontaktoval nás osobně pan Šolc. Zjistil, že se stěhujeme, tak přišel oslovit šéfa ekonomické sekce pana Sedláka,“ řekl manažer strany Kočí. „Ta nemovitost byla k mání, já šel okolo, zeptal jsem se, komu patří, a zjistil jsem vlastníka, který mi řekl, že je to k pronájmu,“ uvedl Šolc. Strana budovu na Jánském vršku prodávat nechce. Podle Kočího má ale ODS se Šolcem „gentlemanskou dohodu“, pokud by někdy k prodeji došlo, bude na něm kancelář Šolc reality participovat.

Vydáno pod