V květnu bylo za volantem 1168 opilých řidičů

Praha - Minulý měsíc přistihli policisté při běžných silničních kontrolách celkem 1 168 řidičů pod vlivem alkoholu. Ve srovnání s dubnem je to o 32 méně. Povinnými dechovými zkouškami při silničních kontrolách policie bojuje proti nárůstu nehod zaviněných pod vlivem alkoholu v posledních letech. Za prvních pět měsíců letošního roku evidují policisté 17 takových obětí, vloni jich bylo 47, uvedla Veronika Benediktová z policejního prezidia. Nejčastěji byli pod vlivem alkoholu řidiči ve Středočeském a Moravskoslezském kraji.

Zatímco v roce 2007 policie evidovala celkem 36 obětí nehod zaviněných pod vlivem alkoholu, o rok později to bylo 80 lidí a loni už 123. To byl důvod, proč od začátku roku přistoupili dopravní policisté k povinným dechovým zkouškám.

Z celkového počtu přistižených v květnu pak nadýchalo do 0,24 promile alkoholu 332 řidičů. Tito řidiči se většinou postihu vyhnou, a to díky doporučení ministerstva dopravy. Pokud se sami nepřiznají nebo pokud neexistuje důkaz, že před jízdou pili alkohol, bude jejich přestupek ve správním řízení odložen.

Při odmítnutí dechové zkoušky hrozí řidiči vysoké sankce - pokuta až 50 000 korun a zákaz řízení až na dva roky.

Oběti nehod kvůli alkoholu
Zdroj: ČT24/Ministerstvo dopravy
Vydáno pod