Policie zabavila občanské průkazy - součást expozice skupiny Ztohoven

Praha – Skupina Ztohoven na sebe opět přitáhla mediální pozornost, policie totiž z výtvarné expozice odvezla vystavené občanské průkazy všech 12 členů. Na nich jsou totiž pozměněné fotografie. Policie teď bude zjišťovat, zda jde o padělky. Skupina představila nový projekt s názvem Občan K., kterým chce upozornit na to, jak jednoduché je zneužít soukromé informace o každém člověku. Proto jsou na průkazech fotky upraveny tzv. morphingem, kdy se pomocí počítače spojí dva obličeje do jednoho. Tím pádem jsou zřejmě průkazy neplatné.

„Monitoringem médií bylo zjištěno, čeho se umělci dopustili, což zakládá podezření ze spáchání trestného činu poškození cizích práv,“ uvedl pro server Týden.cz policejní komisař Oldřich Čech. Přímo na místě zadržela policie jednoho ze členů skupiny, který vystupuje pod jménem Roman Týc. Byl předveden na služebnu ke zjištění totožnosti a pak propuštěn. Občanské průkazy si policie ponechala jako důkazní materiál.   

Lidové noviny ve čtvrtek napsaly, že si nechali členové skupiny úředně změnit identitu a s falešnými občanskými průkazy volili v květnových parlamentních volbách, někteří se dokonce i oženili. Deník bez uvedení zdroje také popsal, jak falešnou identitu údajně získali. Vyfotografovali se a snímky pak upravili zmiňovaným morphingem. Protože při pořízení občanského průkazu stačí donést úředníkům již hotovou fotografii, nápad jim prošel. Navíc každý z nich zažádal o občanský průkaz na jméno svého kolegy. Po šest měsíců pak prý žili pod cizí identitou.   

Občanské průkazy jsou na výstavě zality do plexiskla, které tvoří součást kovového válce s manifestem skupiny. „Jde nám pouze o průkazky. Na tom uměleckém objektu jako takovém nemáme žádný zájem,“ zdůraznil Čech. Podle něj nyní bude policie zjišťovat, zda jde o padělky. „Jestliže se ukáže, že byly vydány oprávněně, ale na základě špatných informací - půjde pravděpodobně o naplnění trestného činu poškozování cizích práv.“