Akrobatičtí piloti budou soutěžit o titul Flymastera

Jindřichův Hradec – V Česku se chystá světová premiéra nové letecké soutěže. Disciplínu nazvanou Flymaster už třetí den nacvičují čeští reprezentanti v Jindřichově Hradci během mistrovství republiky. Piloti létají ve vymezeném prostoru, kde provádějí výkruty. Vítězství ze soutěže si odnese pilot, který provede nejvíc výkrutů.

Během jednoho tréninkového letu ve stometrové výšce absolvují piloti třeba čtrnáct výkrutů v řadě. Mají k dispozici pomyslnou krychli o straně dlouhé tisíc metrů. Náročnou sérii výkrutů čeští piloti zvládají, někteří si ho dokonce oblíbili. „Musí už být trochu vylétaní, aby se jim nezatočila hlava. Hlavně musí být rozumní, aby včas vložili nějakou figuru,“ upozornil na předpoklady, které by měli splňovat účastníci Flymaster pilot Jan Rozlivka.

Piloti ve vzduchu bojují s přetížením a také s počasím. Světová premiéra letecké soutěže vyvrcholí v neděli. Zapojila se do ní československá akrobatická špička. Právě nejlepší profesionální piloti novou disciplínu vymysleli, aby si létání zpestřili. „Je to oživení akrobacie jako takové,“ podotkl účastník Flymaster Petr Kopfstein.

Zpestřením jindřichohradecké soutěže bude i letecký balet. Devět pilotů si nacvičilo sestavu, ke které zazní i hudební doprovod. Zároveň s letadly budou na zemi tancovat baletky.

Pro Flymaster museli organizátoři složitě hledat místo, některá letiště se odmítla do netradiční soutěže zapojit. Jindřichohradecký aeroklub ale poskytl plochu i hangáry, letadla se pohybují nad polem mimo město.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Soutěž Flymaster by měla proběhnout opět za rok. Měla by však být náročnější a očekává se, že dorazí více účastníků.