Staré a nové tváře, které míří do vedení ODS

Praha – Do čela občanských demokratů míří kromě Petra Nečase na post šéfa strany i řada nových, ale i starých tváří do křesel místopředsedů. Nominace z regionů získali David Vodrážka, Miroslava Němcová, Alexandr Vondra, Jiří Pospíšil a Milan Cabrnoch, kterého na úkor nynějšího místopředsedy Petra Bendla vybrala středočeská ODS. Kromě těchto starých známých regiony do vedení strany posílají i nové tváře - Pavla Blažka, Martina Kubu a Pavla Drobila. Jednotlivé osobnosti si nyní představíme:

David Vodrážka - Vystudoval Vysokou školu finanční a správní, poté až do roku 2002 pracoval jako obchodní manažer. Do ODS vstoupil v roce 1998, od té doby úspěšně působí v pražské ODS. V listopadu 2007 byl dokonce soupeřem primátora Pavla Béma při volbě předsedy pražské ODS. Těsně před hlasováním však kandidaturu stáhl, protože podle svých slov chtěl, aby Praha byla jednotná a měla silného předsedu. Vodrážka byl jedním z pražských zastupitelů, kterým se nelíbil návrh nové budovy Národní knihovny od architekta Jana Kaplického: „Chvilková ostuda u úzké skupiny lidí nám stojí za to, aby dejme tomu, nad Prahou nevznikl jakýsi chrchel.“ 

Vodrážka pro ČT24

„Kongres má přes šest set delegátů, kteří budou volit tajně, takže nikdy člověk nemůže říci, že to má v kapse. Ale cítím poměrně silnou podporu.“

Miroslava Němcová - Absolventka Střední zemědělské technické školy v Havlíčkově Brodě působí v Poslanecké sněmovně nepřetržitě od roku 1998 - místopředsedkyní sněmovny byla druhé volební období, po rezignaci Miloslava Vlčka (ČSSD) byla pověřena vedením Poslanecké sněmovny. Členkou ODS je od roku 1992, v letech 2002 až 2006 byla místopředsedkyní strany. V roce 1996 neúspěšně kandidovala za ODS do Senátu, v roce 2002 se dokonce ucházela o post předsedkyně občanských demokratů – tehdy neuspěla již v prvním kole. 

Jiří Pospíšil - Absolvent Právnicé fakulty Západočeské univerzity v Plzni, kde získal i titul JUDr. Právě on se nyní snaží zachránit renomé této vysoké školy, která se dostala do popředí zájmu kvůli podivným praktikám některých vyučujících a studentů. V politice působí od roku 1994, kdy vstoupil do ODA, v roce 1998 spoluzakládal regionální sdružení Mladých konzervativců v Plzni a ve stejném roce pak vstoupil do ODS. Od roku 2002 je poslancem, kromě toho vedl resort spravedlnosti ve vládě Mirka Topolánka (září 2006 - květen 2009). 

Milan Cabrnoch - Po absolvováni Fakulty dětského lékařství Univerzity Karlovy pracoval do roku 1994 jako lékař v nemocnici v Kolíně. V letech 1994 - 1998 působil na ministerstvu zdravotnictví jako ředitel odboru zdravotního pojištění a později jako náměstek. V letech 1998 až 2004 byl poslancem – i ve sněmovně se věnoval zdravotnictví. Od roku 2004 je poslancem Evropského parlamentu. 

Alexandr Vondra - Studoval geografii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Brzy se zapojil do práce v demokratické opozici, v letech 1982 až 1986 byl manažerem undergroundové rockové kapely Národní třída, jejímiž členy byli mladí hudebníci, výtvarníci a literáti. Společně s Jáchymem Topolem a Ivanem Lamperem vydával samizdatový časopis Revolver Revue. V roce 1989 byl mluvčím Charty 77 a jedním z autorů petice Několik vět. Za svou činnost byl vězněn na Ruzyni a na Pankráci. V listopadu 1989 byl jedním ze zakladatelů Občanského fóra, v letech 1990-92 působil jako zahraničně-politický poradce prezidenta Václava Havla. Poté působil coby náměstek ministra zahraničních věcí, byl českým vyjednavačem při jednání s Německem o společné deklaraci a zahajoval rozhovory o přistoupení ČR k NATO. V letech 1997-2001 byl českým velvyslancem ve Spojených státech a v letech 2001-2002 zmocněncem české vlády pro přípravu summitu NATO v Praze. V roce 2003 z diplomacie z vlastního rozhodnutí odešel. O tři roky později se vrátil a byl jmenován ministrem zahraničních věcí ČR. V říjnu 2006 byl zvolen senátorem za Litoměřicko a Slánsko za ODS. V lednu 2007 byl jmenován místopředsedou vlády pro evropské záležitosti ve vládě Mirka Topolánka. 

Pavel Drobil - Interview ČT24

„Občanská demokratická strana v minulých letech skutečně udělala spoustu hloupostí. Já se za ně omlouvám občanům České republiky. Já myslím, že oni nám vystavili svoje vysvědčení, občané už řekli, co si myslí o fungování Občanské demokratické strany v minulých měsících.“

Pavel Drobil - Vystudovaný právník se zpočátku věnoval advokacii se zaměřením na obchodní právo. Krátce byl členem US-DEU. Před 10 lety vstoupil do ODS. V letech 2001-2002 působil jako poradce náměstků ministra financí. Byl zastupitelem města Bohumína, od roku 2004 je členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje a stihl být i náměstkem někdejšího hejtmana Evžena Tošenovského. Novopečený poslanec Drobil předsedá dozorčí radě Lesů České republiky – funkce se ale chystá vzdát v pondělí po projednání výsledků za loňský rok, kontrolní místo v krajském Letišti v Ostravě už opustil. Pavel Drobil se dostal do kompetenčního týmu Petra Nečase a spekuluje se o něm jako o možném ministrovi průmyslu.

Pavel Blažek - Vystudoval práva, od roku 1996 působí jako advokát, krátce zastupoval stát v kauze Diag Human. Deset let přednášel na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Členem ODS je od roku 1998 a působí v brněnské komunální politice. Od roku 2007 je předsedou oblastního sdružení ODS Brno-město. Pavel Blažek se podílel na sesazení dlouholetého jihomoravského šéfa ODS Milana Venclíka. Občanští demokraté se teď podle Blažka musí bavit o dalším ideovém směřování strany: "ODS by měla směřovat k tomu, aby přesvědčila voliče na pravé části politického spektra, že ona je tou stranou, kterou mají volit, a toho dosáhneme jedině tím, když si opravdu vydefinujeme základní ideologický proud, ke kterému se hlásíme a budeme se podle něho i v praxi chovat, což nám ne vždy vycházelo v minulosti.“ 

Martin Kuba -Kartami pár dní před kongresem nečekaně zamíchal dosud nepříliš známý předseda jihočeské organizace Martin Kuba. Podporu mu přislíbila i pražská ODS. Šéfem regionálního sdružení je od listopadu 2008. Kuba je lékař – anesteziolog. Za Kubou údajně stojí Pavel Dlouhý, šedá eminence jihočeské buňky, který bývá označován za jednoho ze stranických „kmotrů“. „Je to smutné, protože jihočeská ODS byla jedna z mála, která si na minulém kongresu dovolila kritizovat vedení Mirka Topolánka a volala po změně, kterou strana tak potřebuje. Za to jsme si od něj bohužel vysloužili velmi nešťastné označení 'kmotrovský' region,“ odmítá nálepku sám Kuba.

Vydáno pod