Sociální demokraté budou volit svého předsedu až na jaře

Praha – Ve stínu volebního kongresu ODS zasedal dnes také ústřední výkonný výbor ČSSD. Nejvyšší orgán fungující mezi sjezdy rozhodl, že se kongres, na kterém budou sociální demokraté vybírat nového předsedu, uskuteční až na jaře příštího roku. Do té doby povede stranu první místopředseda Bohuslav Sobotka. Ten stranu převzal po Jiřím Paroubkovi, který rezignoval kvůli malému počtu hlasů ve sněmovních volbách.

Zatím není jasné, jestli se bude na brněnském kongresu 18. a 19. března volit přímo, rozhodne o tom až výkonný výbor 6. listopadu, uvedl místopředseda strany Roman Onderka. Právě o něm se hovoří, že by mohl kandidovat do čela strany. Zatím jsou známi dva kandidáti, kteří se budou o křeslo šéfa ČSSD ucházet – Bohuslav Sobotka a také jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Některé regiony už předem hlásily, že chtějí uspořádat kongres ještě před podzimními volbami do obecních zastupitelstev a Senátu. Tento názor zastával třeba poslanec Jaroslav Foldyna, který patřil ke kritikům Jiřího Paroubka. Podle Romana Onderky nakonec pro dřívější termín sjezdu zvedlo ruku asi čtvrtina členů ústředního výkonného výboru.

Tisková konference po zasedání ÚVV ČSSD (zdroj: ČT24)

Ve straně totiž panovaly obavy, že by konání sjezdu ještě před volbami znamenalo negativní reklamu pro ČSSD, protože by se do popředí dostaly vnitrostranické půtky. „Musíme se soustředit na přípravu voleb, ne na rozfoukávání vnitrostranických ohníčků, ani na personální šarvátky,“ zdůraznil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Foldyna po zasedání výboru podotkl, že by předčasný sjezd ukázal na akceschopnost strany. Senátor Vladimír Dryml zase novinářům řekl, že veřejnost nedostane signál, jaký očekávala, že nový předseda bude zvolen rychle a v přímé volbě. Sebereflexe podle něho neproběhla tak, jak očekával. Po jednání Dryml prohlásil, že je zklamán. 

ČSSD chce oslovit mladé a vzdělané, chystá změny

Sobotka kritikům vzkázal, že téměř všichni členové ÚVV podpořili myšlenku řádného sjezdu a vedení strany to respektuje. „Dnešní diskuze nám dodala argumenty a podporu, abychom pokračovali ve změnách, které jsme začali,“ prohlásil Sobotka. Zmínil například obnovený volební tým, nového volebního manažera či otevření ČSSD lidem. „Spustili jsme projekt Přátelé sociální demokracie. Je to možnost pro naše sympatizanty, kteří nechtějí být členy, aby se registrovali jako přátelé. Spustili jsme web a už získáváme první přátele,“ popsal Sobotka obdobu projektu ODS Modrý tým, kde se příznivci občanských demokratů hlásí ke straně.   

Podle Sobotky musí mít silná ČSSD levicové i středové voliče, a právě ty středové jí v těchto volbách přebraly nové strany TOP 09 a Věci veřejné. Nedaří se jí také oslovit mladé a vysokoškolsky vzdělané lidi. Strana se proto chce otevřít a debatovat s lidmi. „Bude to postupná proměna. Poznáte to třeba tím, že nebudeme denně rozesílat šest tiskových zpráv s podpisem Dimun,“ rýpnul si Onderka do šéfa PR sekce Petra Dimuna, kterého do strany přivedl Paroubek.

Sociální demokraté také chtějí zamezit ovlivnění volby předsedy, pokud by proběhla nepřímo. Vyhlásili proto stopstav pro nominaci delegátů kongresu, jejich počet se určí podle velikosti organizací k 31. březnu letošního roku. Tím by se mělo zamezit účelovému nabírání nových členů v některých regionech, které by pak získaly větší zastoupení na kongresu.